За първи път е засечена светлина, идваща от свръхмасивна черна дупка

За първи път имаме абсолютно доказателство за огъване на светлина из отзад черна дупка, вследствие на изкривяване на пространството

 435 

Това е първото пряко наблюдение на светлината, излъчвана от черна дупка, феномен, който се постулира от Айнщайн в Обща теория на относителността, но за който досега липсваха доказателства.

За първи път астрономите наблюдават светлина, идваща из отзад масивна черна дупка. Лъчението е видимо в резултат на изкривяването на пространство-времето около обекта. Тези наблюдения доказват хипотезата на Алберт Айнщайн от 1963 г. за гравитационното огъване на светлината около черните дупки.

Международен екип астрономи от Станфордския университет (САЩ), ръководен от Дан Уилкинс (Dan Wilkins), използвайки телескопите XMM-Newton на ESA и NuSTAR на NASA, наблюдават изключително ярки проблясъци на рентгенова светлина по периферията на черна дупка. Проучването е публикувано в списание Nature на 28 юли 2021 г..

Изследователите предполагат, че мистериозната „корона“ се дължи на непрекъснато навлизане на газ в черната дупка, който след екстремно загряване образува светещ диск. Екипът идентифицира и поредица от по-слаби проблясъци – рентгенови светкавици, излъчвани от задната страна на диска.

Четете още
Нови доказателства за съществуването на черни дупки с междинна маса
ESA

„Светлина, влизаща в черна дупка, спира да бъде видима, така че не би трябвало да виждаме нищо от дълбините на черната дупка. Причината, поради която наблюдаваме светлинно лъчение е, че гавитацията на черната дупка изкривява пространството, огъвайки светлината и усуквайки магнитните полета около себе си“, обяснява Уилкинс.

Наблюдаваната черна дупка се разполага в центъра на спиралната галактика I Zwicky 1, намираща се на 800 милиона светлинни години от Земята и е 10 милиона пъти по-масивна от нашето Слънце.

„Преди 50 години, когато се зараждат първите астрофизичните хипотези за усукване на магнитното поле около черните дупки, никой не подозираше, че един ден ще разполагаме с технологии за наблюдения и доказателства на Обща теория на относителността на Айнщайн“, каза Роджър Бландфорд (Roger Blandford), съавтор в проучването.

„За първи път имаме абсолютно доказателство за огъване на светлина из отзад черна дупка, вследствие на изкривяване на пространството“, добавя Уилкинс.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading