Амазония генерира все повече парникови емисии

Тропическите гори на Амазонка са в колапс: регионът отделя в атмосферата повече въглероден двуокис, отколкото успява да задържи.

 494 

Амазония е с площ 7,2 милиона квадратни километра, което е повече от половината от всички тропически гори, останали днес на планетата. Балансът на екосистемата обаче е все по-тревожен. Тропическате гори се превръщат от хранилище, във фабрика за въглероден двуокис. Горите са основният фактор за абсорбиране на излишния въглероден двуокис от атмосферата. Но ако човешката популация продължава да изсича горите на Амазония, означава, че осакатява основния инструмент на планетата за регулация на климатичните промени.

Новата реалност се констатира от проучване, публикувано в списание Nature: тропическите гори на Амазония годишно отделят 1100 милиона тона CO² повече, отколкото абсорбират.

За какво става въпрос?

Според проучването „мащабни човешки намеси са фактор за колапса на екосистемата на Амазонка. Горските пожари, предизвикани от т. нар. „почистване на земята“, използвана за земеделие или промишленост, са трудно контролируеми и унищожават огромни площи, отделяйки рискови количества CO² в атмосферата. Това създава процес на обратна връзка – колкото повече парникови газове се отделят, климътът на Амазония ще е все по-сух и горещ, което, от своя страна, ще увеличава риска от нови пожари и отделяне на CO².

В източна Амазония балансът е по-тревожен, защото именно там са обезлесени големи площи. В тази зона горите отделят в атмосферата значително повече парникиви газове, отколкото са в състояние да абсорбират.

Четете още
Невъзможно е да бъдем здрави, ако живеем на болна планета

В западния регион, където обезлесяването е значително по-малко, балансът е неутрален, т.е. отделянето и поглъщането на CO² е изравнено.

Лучиана Гати (Luciana Gatti), изследовател от Националния институт за териториални изследвания (National Institute for Space Research, INPE), Бразилия, казва в проучването: „Първата лоша новина е, че горските пожари генерират около три пъти повече CO², отколкото екосистемата поглъща. Втората лоша новина е, че регионите, където обезлесяването е или е над 30%, отделят 10 пъти повече въглеродни емисии, отколкото районите с обезлесяване по-малко от 20%“.

Екипът е анализирал общо 600 измервания на CO², проведени в четири различни региона на Амазония, направени между 2010 и 2018 г.. Пожарите през този период са отделили годишно в атмосферата 1,6 милиона тона CO². А живата тропическа гора е успяла да абсорбира само 500 милиона тона CO².

Тези констатации налагат спешни мерки за преобръщане на апокалиптичната тенденция, в противен случай не само екосистемата на Амазония е обречена, но и глобалното съществуване на планетата ни, и… Негово Величесто Хомосапиенса.

Уви: протича обратен процес.

„Ако успеем да спрем пожарите в Амазония, това ще осигури нормалното и естествено задържане на CO² от горите. Но се констатира точно обратното – от година на година все повече и повече пожари. Това е самоубийство“, казва Гати.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading