Защо Плутон е обвита в синя мъгла?

Синият цвят на мъглата може би се дължи на малките ледени кристали, от които е образувана: цианид

 438 

Не само на Земята има мъгли. На Марс, Венера, Сатурн и Юпитер също кондензират прах, лед и други вещества. А на Титан, най-голямата луна на Сатурн, се наблюдава дори смог.

Ново проучване на атмосферата на Плутон, публикувано в списание Space, съобщава, че планетата (или планетата джудже, за каквато я обявиха) понякога е обвита в синя мъгла.

Космическата совалка на NASA, New Horizons, доближавайки Плутон през 2015 г., установи наличието на замръзнала мъгла. Планета джудже, подобно на луните Титан и Тритон, има атмосфера, съставена предимно от азот, метан и въглероден окис. На Титан мъглата се генерира от химични реакции между ултравиолетовите слънчеви лъчи и атмосферните елементи на луната. При Тритон и Плутон обаче причината за кондензация вероятно е друга.

Според проучването, ръководено от Панайотис Лавас (Panayotis Lavvas) от Университета в Реймс, Франция, анализизът на различни модели за генериране на мъгла на Плутон показва, че поради екстремно ниските температури* на планетата, вследствие на което се забавят всички атмосферни химични процеси, кондезът (поне в познатия ни вид) е невъзможен.

Четете още
Ултравиолетово сияние на комета
Плутон
Цветна снимка на Плутон, направена от космическия апарат New Horizons на 14 юли 2015

Живот за цианида

Синият цвят на мъглата може би се дължи на миниатюрните ледени кристали в атмосферата на Плутон, които носят циановодород. Тези кристали се утаяват от гравитацията и функционират като приемник за други прости, газови съединения, които се кондензират на повърхността им.

Ако цианидните ледени частици не бяха обвити от други съединения, биха се превърнали в газ. Това взаимодествие ги изолира и запазва.

В долното видео данни от космическата совалка на NASA, New Horizons, получени на 14 юли 2015 г., ни предлагат виуртуално пътуване около Плутон

 

video

* Средната температура на Плутон е -230ºC. 

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading