Клатушкане на Марс отмества полюсите на планетата

Полюсите на Марс се изместват спрямо центъра на оста на въртене с около 10 сантиметра за период от 200 дни

 630 

Ново изследване, публикувано в списание Geophysical Research Letter, съобщава за клатушкане на Марс, което досега е познато само за Земята (колебание на Чандлър*).

Изследователи от лабораторията за реактивно задвижване на NASA от Калифорнийския технологичен институт (California Institute of Technology) и Кралската белгийска обсерватория (Royal Observatory of Belgium) са проучвали явлението, използвайки данни от космическите сонди Mars Reconnaissance Orbiter, Mars Global Surveyor и Mars Odyssey, които гравитират около Марс в продължение на 18 години.

Колебанията на полюсите на Червената планета са много по-слабо изразени, отколкото земните. Полюсите на Марс се изместват спрямо центъра на оста на въртене с около 10 сантиметра за период от 200 дни. При Земята отместването е от 3 до 15 метра за 433 дни.

Четете още
Биосигнатура: така се търсят обитавани планети

Причините за „колебанието на Чандлър“ все още не са установени напълно. Според учените изместването на земните полюси се предизвиква от промени и взаимодействия между океанските и атмосферните налягания. Тъй като на Марс няма океани, се предполага, че явлението е вследствие от промени само на атмосферното налягане.


* През 1891 г. американският астронон Сет Чандлър (Seth Carlo Chandler, Jr. / 1846 г. – 1913 г.) открива, че несъвършено кръгли космически обекти, като планетите, се въртят с относителни колебания на полюсите спямо центъра на оста на въртене.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading