Клатушкане на Марс отмества полюсите на планетата

Полюсите на Марс се изместват спрямо центъра на оста на въртене с около 10 сантиметра за период от 200 дни

 506 

Ново изследване, публикувано в списание Geophysical Research Letter, съобщава за клатушкане на Марс, което досега е познато само за Земята (колебание на Чандлър*).

Изследователи от лабораторията за реактивно задвижване на NASA от Калифорнийския технологичен институт (California Institute of Technology) и Кралската белгийска обсерватория (Royal Observatory of Belgium) са проучвали явлението, използвайки данни от космическите сонди Mars Reconnaissance Orbiter, Mars Global Surveyor и Mars Odyssey, които гравитират около Марс в продължение на 18 години.

Колебанията на полюсите на Червената планета са много по-слабо изразени, отколкото земните. Полюсите на Марс се изместват спрямо центъра на оста на въртене с около 10 сантиметра за период от 200 дни. При Земята отместването е от 3 до 15 метра за 433 дни.

Четете още
Планети без звезди скитат из Млечния път

Причините за „колебанието на Чандлър“ все още не са установени напълно. Според учените изместването на земните полюси се предизвиква от промени и взаимодействия между океанските и атмосферните налягания. Тъй като на Марс няма океани, се предполага, че явлението е вследствие от промени само на атмосферното налягане.


* През 1891 г. американският астронон Сет Чандлър (Seth Carlo Chandler, Jr. / 1846 г. – 1913 г.) открива, че несъвършено кръгли космически обекти, като планетите, се въртят с относителни колебания на полюсите спямо центъра на оста на въртене.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading