Археолог смята, че Светият Граал е заровен в тайна лондонска крипта

Археолог любител твърди, че е открил Светия Граал в тайна крипта под река в лондонския квартал Хунслоу

 431 

Според археолога любител Бари-Джон Бауър (Barrie-Jon Bower) руините на Криптата на Светия Граал се намират под малък приток на река Темза, минаващ през квартал Хунслоу, Западен Лондон. Списанието Ancient Origins съобщава, че Бауър е получил разрешение от лондонските институции да отклони реката, за да установи дали криптата наистина се намира отдолу.

Граалът е една от най-харизматичните библейски и средновековни реликви. Историите за него преминават от рицарските романи на Кретиен дьо Труа, като „Персевал, рицарят на Свещения Граал“, през тайните тамплиерски ритуали, според които Светият Граал може да е всичко – от камък в челото на Луцифер, до бокалът с кръвта на Христос от разпятието. През 30-те години на XIX век Граалът е бил търсен дори от нацистите.

Бари-Джон Бауър е убеден, че чашата, от която Христос пие на Тайната вечеря, е скрита от тамплиерите в западен Лондон, заедно с други съкровища, донесени от Светите земи.

Четете още
Тайнственият Камък Rök ни е предупреждавал за климатичните промени

Според много археолози историята за заровените тамплиерски съкровища и реликви е митология, а не историческа обективност.

Бауър обаче заведе репортер на британския вестник Sun на място до реката, където според него е скрита Криптата на Светия Граал и му посочи точното местонахождение на руините. Той твърди, че входът към криптата е запечатан под реката от херцогът на Нортъмбърланд.

Агенцията по околната среда, която позволи на Бауър да отклони реката, за провеждане на изследвания, беше планирала това да се случи на 18 декември 2020 г., но отложи мероприятието, поради лошото време. Сега се очаква да се насрочи нова дата за начало на изследванията на Бауър.

„Нямам търпение да започна. Имам и други доказателства, поради които съм сигурен, че Светият Граал е тук, но не искам да ги разкривам. Нямам намерение ловците на съкровища да научат подробности. Засега някои неща трябва да останат тайна. Всичко ще бъде разкрито, когато Граалът бъде изваден от реката“, казва Бауър пред Sun.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading