Реките в САЩ промениха цвета си

Учените не могат да дадат смислено обяснение защо една трета от реките в Северна Америка вече не са сини, а зелени или жълти

 299 

Сателитни снимки показват, че една трета от реките в САЩ за последните 34 години са променили значително цвета си – от синьо към зелено или жълто.

Учените са анализирали 235 000 сателитни изображения, направени между 1984 г. и 2018 г. от NASA по програма на Геологическият топографски институт на САЩ (United States Geological Survey (USGS)).

Повече от половината реки от изображенията са с доминиращ жълт цвят, а една трета от тях – със зелен. Само 8% от реките на снимките са сини.

В северните и западните региони на САЩ реките са зелени, а в южните и източните – жълти. По-големите водни пътища, като басейна на Охайо и горния басейн на Мисисипи, също са зелени.

Четете още
Надвисналата опасност над Антарктида

Изследването е публикувано в списание Geophysical Research Letters и е опит чрез анализ на оцветеността на реките да се прецени състоянието на екосистемите.

Учените все още не са напълно наясно за причините, поради които реките променят цвета си. Понякога това е следствие на утайки от сезонното топене на снеговете. Друг път е причинено от временно струпване в определен район на водорасли, които оцветяват водата в зелено. Човешката дейност също е фактор, променящ качеството и следователно цвета на водата.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading