Метеоритът Almahata Sitta е бил част от гигантски скитащ астероид

Метеоритът Almahata Sitta, паднал преди 12 години в Судан, може би е малъко парче от гигантски астероид, който е скитал из Слънчевата система

 488 

През 2008 г. голям метеорит, с тегло около девет тона и диаметър четири метра, навлезе в земната атмосфера и се взриви на 37 километра в атмосферата. Много парчета от него паднаха в Нубийската пустинята, близо до железопътна спирка в Судан, на чието име впоследствие нарекоха метеорита: Almahta Sitta. Учените изчислиха къде точно ще паднат останките му и веднага бяха на мястото, събирайки около 10 килограма различни по големина парчета.

Дълги години учени от Югозападният изследователски институт (Southwest Research Institute (SwRI)), Сан Антонио, Тексас, напасваха и редиха парчетата, в опита си да реконструират метеорита такъв, какъвто е бил преди да се разбие.

Наскоро екипът публикува в списание Nature Astronomy резултатите от изследването си. В статията се казва, че метеоритът Almahta Sitta е саме една малка част от голям неизвестен астероид, който може би е бил с размерите на Церѐра*.

От анализите на състава на парчетата от метеорита се установява, че астероидът, от който се е откъснал, е съдържал голямо количество вода и е бил образуван при умерени температура и налягане в ранния стадии от зараждането на Слънчевата система. Екипът открива в изследваните парчета наличе на амфиболи**, хидратирани кристали, които не са характерни за структурата на тези небесни тела, тъй като се формират при високо налягане и наличие на вода, две условия, нетипични за метеоритите, поради малкия им размер.

Метеоритите: източници на живот?

Повечето метеорити са концентрирани в астероидния пояс между Марс и Юпитер. Понякога те се сблъскват и фрагменти от тях удрят планетата ни.


„Бащата“ на Almahta Sitta, метеоритът, паднал в Судан, може би е бил с големи размери, почти колкото Церѐра. Според учените гигантският астероид отдавна се е разпаднал, но въпреки всичко е вълнуваща идеята, че големи космически тела, с маса колкото на малка планета, бродят из Слънчевата система. Тези обекти не се откриват лесно, защото не излъчват светлина и можем само да гадаем колко още подобни астероиди съществуват в близост и далеко от нас.

Четете още
Нашaта галактика е много по-голяма, отколкото си мислим

Almatha Sitta потвърждава хипотезата, че животът на Земята може би е привнесен от сблъсъците ѝ с метеорити – в структурата на парчетата от пустинята в Судан са открити 19 различни вида аминокиселини, които са основен елемент на живите организми такива, каквито ги познаваме.

„Въглеродните хондритни метеорити архивират в структурата си геоложката активност от ранните етапи на Слънчевата система и предоставят информация за историята на телата на техните „родители“(…). Някои от тях съдържат изобилие от минерали, което е доказателство, че са се образували във водна среда с ниски температура и налягане, но никога досега не сме откривали доказателства за метеорити, образувани във водна среда с умерени температура и налягане“, казва един от авторите на изследването, Вики Хамилтън (Vicky Hamilton).


* Церѐра е най-малката позната планета джудже в Слънчевата система и единствената, която се намира в астероидния пояс. Представлява небесно тяло от скали и лед с диаметър 932 km. Открита е на 1 януари 1801 г. от италианския астроном Джузепе Пиаци. Това е първият открит астероид (по онова време Церера се е смятала за планета). Наименувана е на римската богиня на плодородието, майчинството и брака. По-късно получава статут на планета джудже.

** Амфиболите са група минерали, която включва около 60 вида сложни силикати с ромбична или моноклинна симетрия. Наименованието им произлиза от гръцки и означава „несигурен“, „двузначещ“, поради това, че трудно ги разграничавали от другите минерали. Основни катиони в състава им са Mg, Mn, Fe, Ca, Na, които се заместват изоморфно, поради което химизмът на амфиболите се мени в широки граници.

 

Предложено


Актуално2 коментара за “Метеоритът Almahata Sitta е бил част от гигантски скитащ астероид

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading