Бил Гейтс дава прогназата си за 2021 година: Две добри и една лоша новина

Възстановяването ни от пандемията ще бъде процес, а не еднократен акт

 314 

Откакто сме в пандемия, хората все по-често се заслушват в изказванията на Бил Гейтс: някои, защото го смятат за мъдра и ангажирана личност; а други – защото според тях е най-големият конспиратор и виновник за кризата с Covid-19. Последното изявление на Гейтс е публикация в личния му блог GatesNotes.

В статията, озаглавена „Следното ще превърне 2021 г. по-добра от 2020 г.“, основателят на Microsoft коментира най-новите научни постижения, „които ще ни позволят да започнем завръщане към нормалния живот, отпреди пандемията“. Но допълва, че „все още сме изложени на опасност“.

„Компютърните модели предполагат, че пандемията, повече или по-малко, може да се задълбочи през следващия месец. Освен това трябва бързо да проучим новите щамове на вируса, който, без да е по-смъртоносен, се разпространява по-бързо“, пише Гейтс.

„Това е лошата новина – продължава той. – Но има и две причини да сме оптимисти. Първата – използването на маски и поддържането на дистанция, ще забавят разпространението на вируса, докато ваксините стигнат до всички. И втората – до пролетта на 2021 г. ваксините и експеременталните леченията, за които четем в новините, ще станат масова практика, което ще има глобално въздействие.“

Гейтс обаче акцентира, че „все още е рано да смъкваме гарда и е нужно да се съобразяваме с някои ограничения. Броят на смъртните случаи постепенно ще започне да спада, най-напред в по-развитите страни, а след това и в останалите. Животът ни все повече ще се нормализира, но трябва да бъдем търпеливи, защото това ще бъде процес, а не еднократен акт. И в развитието му трябва да запазим концентрация и да бъдем внимателни.“

Четете още
Да умреш сам

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading