Сигналът от Проксима Кентавър

Обсерваторията Паркс, Нов Южен Уелс, Австралия, открива тричасов радиосигнал, излъчван от съседна звезда

 1,108 

Радиотелескопът Parkes в Обсерваторията Паркс, Нов Южен Уелс, Австралия (Parkes Observatory) е засякъл тричасова емисия от радиовълни с честота 980 MHz, идваща от Проксима Кентавър (Proxima Centauri) – най-близката до Слънчевата система звезда (на 4,2 светлинни години). Сигналът е немодулиран и е излъчен само веднъж.

The Guardian съобщава, че скоро ще бъдат публикувани повече подробности. Сигналът е засякън през 2019 г. от Breakthrough Listen, проект, търсещ признаци за интелигентни извънземни комуникации.

Нито един сателит или изстрелян от Земята космически апарат, не излъчва на тази дължина на вълната. Освен това сигналът има лека промяна в средата на излъчването, което предполага, че източникът му е въртяща се планета. Според астрономите около звездата обикалят поне две планети, като едната, Proxima B, е скалиста и се намира в така наречената „обитаема зона“. Proxima B се смята като най-вероятния източник на сигнала.

Breakthrough Listen

Breakthrough Listen е добре финансиран проект (бюджетът му е над 100 милиона долара), чиято задача е да търси доказателства за интелигентни извънземни комуникации. Досега проектът нямаше успех и това е първият случай, при който се появява вероятна улика (наречена BLC1) за извънземно съществуване.

Сигналът от Проксима Кентавър
Proxima B е скалиста, като Земята, планета.

Breakthrough Listen е създаден през януари, 2015 г. от Юри Милнър и оттогава се „слушат“ близо милион звезди. Стивън Хокинг нарече проекта „критично важен, защото човечеството има дълбока нужда да изследва, да учи и да знае. Ние сме социални същества и за нас е от първостепенно значение да знаем дали сме сами в тъмното.“

Имайки предвид, че за повечето „технологични сигнатури“ от космоса произходът е ясен, от Breakthrough Listen са предпазливи в изявленията.

Четете още
Конспиративната теория на Роджър Еспаньол за коронавируса

„Вероятността, засечените сигнали да се излъчват от Проксима Кентавър, е изключирелно вълнуваща. Толкова дълго търсим доказателства за извънземен живот, че идеята, че той може би съществува на съвсем близка, съседна звездна система, ни се струва нереална“, казва Луис Дартнел (Lewis Dartnell), астробиолог и професор по научна комуникация към Уестминстърския университет (University of Westminster).

Кой е там?

През последните шест десетилетия имаше и други „контакти“, които впоседствие се оказваха сигнали, излъчвани от интерференцията на спътник или от магнетар*. По тази причина достоверността на BLC1 трябва да бъде внимателно и допълнително анализирана.

Съществуват обаче прихванати излъчвания, чийто произход е неидентифициран. Още през XIX век Никола Тесла твърди, че е засякъл радиосъобщения от Марс.

Най-популярен от „необяснимите сигнали“ е така нареченият Wow! signal (Уау! сигнал)** на Джери Р. Еман (Jerry R. Ehman), астроном от Радио обсерваторията (Big Ear) към Щатския университет на Охайо (Ohio State University Radio Observatory)


* На английски, magnetar, е вид неутронна звезда с изключително мощно магнитно поле, със стойности около 109 до 1011 T (или 1013 до 1015 G).

** Името му идва от възклицанието, което Джери Р. Еман (Jerry R. Ehman) добавя към бележките си за откритието.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading