Как да открием Юпитер и Сатурн в нощното небе

Наблюдавайте това явление и се чувствайте галеници на съдбата

 1,295 

Тази вече ще се състои едно от най-важните и атрактивни събития в историята на астрономията„сливането“ на двата газови гиганта, Юпитер и Сатурн. С невъоръжено око явлението ще се види като постепенно засилваща се светлината на Юпитер и в крайна сметка, в момента на „сливането“, ниско над западния хоризонт, ще блесне „една“ много ярка звезда.

Събитието  може да се наблюдава от коя да е точка на България, след залез слънце, приблизително между 19:30 часа и 21:00 часа. После двете планети ще се скрият зад хоризонта.

Тази атракция, позната ни и като изгряването на Витлеемската звезда, се случва три дни преди Рождество Христово, сякаш за да възкреси вярата ни, че библейските текстове са писани по исторически събития. Може би наистина преди повече от 2000 години, Юпитер и Сатурн са представили същия среднощен спектакъл, който, възприет като изгряване на нова звездата, е водил влъхвите по пътя им към Витлеем, в търсене на родилната ясла на Иисус.

В последното десетилетие археологическите проучвания потвърдиха историческата достоверност на редица библейски събития и персонажи, което обаче не означава, че всичко в текстовете е автентично. За изгряването на Витлееемската звезда, все още няма имперични и археологически доказателства и, докато това е така, тя ще си остане красива митологична история.

Как обаче да открием Юпитер и Сатурн в нощното небе, за да можем да наблюдаваме явлението?

След залеза на Слънцето, първата светлина, освен Луната, която ще се появи в небето над западния хоризонт, ще е на Юпитер. Планетата свети ярко и ще е разположена по десния диагонал от Луната към хоризонта на залязлото Слънце (вижте снимката). Горе, вдясно, малко над Юпитер ще свети по-бледо Сатурн. Двете планети ще са разположени в една равнина по такъв начин, че от перспективата, от която ги наблюдаваме (Земята), ще ги възприемаме много близо една до друга, дори слети*.

Колкото повече се стъмва, поради уникалното подравняване** на планетите и отдалечеността им от Земята, ще видим ярката светлина на непозната звезда, което всъщност ще са слетите светлини на Юпитер и Сатурн. Ако разполагате с телескоп или бинокъл, ще можете да видите обаче, че Сатурн е позициониран малко над и вдясно от Юпитер, както са разположени, в увеличен размер, на снимката по-горе.

Четете още
Защо плаващото удължаване на карантината, не е добра идея

Наблюдавайте това явление и се чувствайте галеници на съдбата, защото следващия път, когато то отново ще се случи по този грандиозен начин, ще е през далечната, за нас, 2080 година.


* Това е оптическа измама, провокирана от два фактора: перспективата от която ги наблюдаваме (Земята); и съвпадение на орбиталното позициониране на Земята, Юпитер и Сатурн. Двете планети всъщност ги разделят милиони километри.

** Именно в това подравняване се състои уникалността на събитието. То се случва изключително рядко – последният път, когато планетите са били така подравнени, е било през 1226 г..

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading