Айсбергът A68a ще удари остров Южна Джорджия

Пред опустошение сме на най-богатата морска екосистема на планетата

 336 

От British Antarctic Survey (BAS) съобщават, че гигантският айсберг A68a ще заседне в плитчините на остров Южна Джорджия, предизвиквайки хаос в морската екосистема.

Огромният айсберг, който през 2017 г. се отдели от антарктическия ледеников шелф Larsen C, в момента е сразмери от 140 км. на дължина и площ от 3900 км2. В началото на януари, 2021 г., British Antarctic Survey ще стартира проучване за въздействието върху околната среда в региона от сблъсъка на айсберга A68a с остров Южна Джорджия.

На последните изображения, заснети от Кралските военновъздушни сили, се вижда, че айсбергът е само на 75 км. от острова, но добрата новина е, че се забелязва и известен разпад на ледената маса. Учените ще анализират въздействието на прясната, сладка вода от топенето на ледовете върху океана в региона, който е дом на колонии от пингвини, тюлени и китове. В тези води се намират някои от най-устойчивите рибни популации в света.

Четете още
Ядрените тестове от Студената война са увеличили валежите

Изследователският кораб NOC RRS James Cook ще инсталира подводни роботизирани планери, които в продължение на четири месеца ще измерват солеността, температурата, хлорофила и планктона на морската вода около айсберга.

Водите около Южна Джорджия са един от регионите на планетата с най-богато биоразнообразие и, ако айсбергът заседе в плитчините около острова, представлява реален риск за размножителния период на популаците на пингвини и тюлени.

Според професор Джерент Тарлинг (Geraint Tarling), еколог от British Antarctic Survey, „айсбергът ще опустоши колониите от корали, гъби, морски звезди и морски таралежи, разположени по дъното около острова“.

„Тази екосистема задържа и съхранява в биологичните си единици и утайката големи количества въглерод. Унищожаването ѝ ще освободи този въглерод обратно във водата, а впоследствие и в атмосферата, засилвайки катаклизмите от глобалното затопляне“, казва Тарлинг.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading