Най-древната материя: Япония проучва пробите, донесени от сондата Hayabusa-2

Сондата Hayabusa-2 донесе почва от космическо тяло, останало девствено от зората на Слънчевата система

 388 

Японската космическа агенция (JAXA) потвърди, че пробите от астероида Ryugu, който обикаля между Марс и Земята на разстояние от почти 100 000 километра от планетата ни, са в перфектно състояние.

Астероидът Ryugu е застинал във времето, оставайки почти непроменен от създаването на Слънчевата система, преди около 4,5 милиарда години. Частиците от тъмна почва, открити в капсулата на сондата, са необработен материал, който е невъзможно да се намери на Земята и който може да ни даде отговори на въпроса: как са се образували планетите в Слънчевата система?

Това е вторият път, при който Япония транспортира на Земята проби от астероид, но първият, при който са донесени значителни количества от почва.

Мисията на JAXA до Ryugu стартира през 2014 г.. Достигайки близо до астероида, сондата влезе в орбита около този малък свят с диаметър по-малко от километър. Оттогава Hayabusa-2 сондира астероида с „роботизиран рог“, предназначен за събиране на проби както от повърхността, така и от дълбочинните му слоеве*.

Приближавайки се достатъчно до Земята, сондата изхвърли херметичната капсула, която миналата седмица се приземи във Вумера, Южна Австралия, а впоследствие отлетя за Япония.

Най-древната материя
Техници от Японската космическа агенция прибират капсулата с пробите от Hayabusa-2

„Пробите ще позволят подробен анализ на материала, от който е изграден астероида – обяснява Луиза Лара (Luisa Lara), астрофизик от Института по астрофизика на Андалусия (Instituto de Astrofísica de Andalucía, IAA). – Hayabusa-1 (изстреляна през 2003 г.) беше първата сонда, която се върна с проби от астероид, но събра само 1500 елемента с микроскопични размери. Този ​​път Hayabusa-2 донесе много повече материал с различни размери и най-важното – от долните и непокътнати слоеве на астероида“.

През 1999 г. мисията на NASA, Stardust, доближавайки се до кометата Comet 81P/Wild-2,чрез лепкав гел събра проби от повърхността ѝ, който през 2004 г. донесе на Земята. Оттогава никой роботизиран кораб не беше достигал до друго космическо тяло и транспортирал проби на нашата планета.

„И сега най-после ще бъде възможно да се анализира „най-древната материя“, която ще може да ни отговори: дали водата и основните съединения на живота, какъвто го познаваме на Земята, са привнесени от космоса, на борда на астероиди като Ryugu“, обяснява Лара.

Четете още
Капсулата с проби от астероида Ryugu е в перфектно състояние

10% от пробите ще бъдат изпратени на NASA, като в замяна, американската космическа агенция се ангажира да преотстъпи на Япония част от пробите от астероида Bennu, които се надяват да транспортират успешно със сондата Osiris-Rex през 2023 г.. Други 15% ще бъдат предоставени на Международната научна общност, а останалите 75% ще се съхраняват и изследват в Япония.


* За да проникне в долните слоеве на почвата, сондата е бонбардирала повърхъността на астероида със снаряди, създавайки огромни кратери.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading