В очакване на Витлеемската звезда

На 21 декември, със залеза на слънцето, небето ще ни представи едно от най-зрелищните астрономически събития от стотици години насам.

 731 

Това е „великото сливане“ на Юпитер и Сатурн*, явление, при което двете планети ще се подравнят по такъв начин, че ще изглежда, че образуват „двойна“ планета.

„Въпреки, че двете планети се доближават една до друга на всеки 20 г., подравняването им през 2020 г. ще е по-особено, защото последното им доближаване толкова близо, се е случило преди 800 години“, заявяват от NASA.

Близостта им, разбира се, е въпрос на перспектива – тези две планети всъщност остават разделени на стотици милиони километри.

Явлението ще е видимо почти от всяка точка на Земята

Независимо къде се намирате, „великото сливане“ ще е видимо ниско над западния хоризонт,  около час след залез слънце.

Разбира се, че колкото по-близо до екватора е локацията ви, събитието ще е видимо по-ясно и по дълго. Както всички астрономически явления обаче, видимостта му ще зависи до голяма степен от метеорологичните условия – важно е да не вали и да имаме ясно небе, без облаци. Друга важно условие за доброто наблюдение на явлението, е да потърсим място, на което липсва светлинно замърсяване**.

Витлеемската звезда
Важно е да намерим място, от което да имаме широк и открит хоризонт

Доближаването на планетите ще е видимо с просто око, без бинокъл или телескоп. Но ако имате малък телескоп или бинокъл, ще може да видите и четирите най-големи луни на Юпитер.

Четете още
Не повече, за бога!

В нощното небе двете планети ще изглеждат почти „залепени“ една за друга, като по-голямият и ярък светлинен диск ще е на Юпитер.

Всичко започва от 16 декември 2020 година

Ако искате да сте сигурни, че няма да пропуснете събитието, трябва да повдигнете поглед към западния хоризонт, след залез слънце, между 16 декември и 25 декември, като оптимумът ще е вечерта на 21 декември.

В случай, че времето не ви позволи да наблюдавате явлението, ще трябва да почакате 20 години, когато на 31 октомври 2040 г., Юпитер и Сатурн отново ще се доближат, макар че тогава събитието няма да е толкова грандиозно.

Друг вариант е да посетите страницата на Обсерваторията Лоуел (Lowell Observatory) в Аризона, САЩ , която ще излъчва в пряко предаване „великото сливане“.


* Явлението е познато и като Витлеемска звезда, която в библейския разказ е водела влъхвите към яслата на младенеца.

** Светлинното замърсяване е отразяване в атмосферата на светлина, генерирана от наземни обекти, която осветява нощното небе и пречи за по-ясното визуализиране на космически тела.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading