Нютон е проучвал Соломоновия храм и Египетските пирамиди

Два документа с обгорели краища показват, че Исак Нютон е имал интерес към Пирамидите и Соломоновия храм

 615 

Според документи, открити 200 г. след смъртта му, Исак Нютон (1642 – 1726), един от най-емблематичните учени в историята, е проучвал мистериите около Египетските пирамиди и Соломоновия храм.

Документите са писани преди 340 години (около 1680 г.) и са открити през 30-те години на миналия век – 200 години след смъртта на Нютон.

Те са част от ръкописа „Prolegomena ad Lexiciphetici partem secundam“ и показват, че ученият се е интересувал от загадките и структурата на Соломоновия храм, проучвайки библейски и небиблейски източници.

Като отдаден богослов и християнин, Нютон изучава Библията задълбочено. Описанието на Храма в документите представя критично-филологичния му метод на филолог, перфектно познаващ източниците и оригиналните езици, на който са написани (иврит, гръцки и латински).

Соломоновия храм

Първият храм на евреите е построен в Йерусалим на хълма Мория от цар Соломон през X в. пр. н. е. и е разрушен през 586 г. пр. н. е. от вавилонския цар Навуходоносор II. Соломоновият харм е най-ценното светилище за юдаизма. След разрушаването му, Свещеният Кивот и много други реликви, изчезват завинаги.

Четете още
Потвърден е крайъгълният камък на Теорията на относителността на Айнщайн

Експертът по древни ръкописи от аукционна къща „Сотобис“ (Sotheby), Габриел Хийтън (Gabriel Heaton), казва пред британския вестник The Guardian, че „това са очарователни документи, в тях можете да видите опита на Нютон да дешифрира тайните на пирамидите“.

Соломоновия храм

Нютон е изучавал Пирамидите и Соломоновия храм, докато е живял в имението Уолсторп в Линкълншир, Англия. Бил е убеден, че ако успее да разбере как са построени, това ще даде отговор и на мнго други неизвестни.

Основната му цел е да открие мерната единица, използвана от египтяните за строителството на Пирамидите и на юдеите – за Соломоновия храм. Документите са с обгорени краища, защото кучето на Нютон, скачайки от масата, е съборило горяща свещ върху бележките на учения.

Идеята, че науката е алтернатива на религията, е модерна недомислица. Нютон не е смятал, че научните му занимания са в конфликт с религията.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading