Синдромът „Хавана“

Синдромът „Хавана“

Болки в ушите и световъртеж са само някои от симптомите, проявени при служители в посолствата на САЩ по света през 2016, които бяха наречени „Синдромът Хавана“

 536 

Всичко започна в края на 2016 г., когато служители в посолството на САЩ в Хавана (Куба) се оплакваха от замаяност, проблеми със зрението, загуба на паметта и др..

Болните твърдяха, че са страдали от силно пищене и мъчителна болка в ушите. Понеже за пръв път тези симптоми се проявяват в посолството на САЩ в кубинската столица, са наречени „Синдромът Хавана“.

По-късно за същите оплаквания съобщават и служители в посолства на САЩ по цял свят.

Всичко това беше позабравено – до миналата седмица, когато Националната академия на науките на Съединените щати публикува доклад по случая, в който като възможна причина за „Синдромът Хавана“ се посочва „насочен радиочестотен импулс“. Въпреки твърденията, че тези импулси са безвредни, The New York Times още през 2016 г. публикува статия, в която споделяше опасенията си, че причиняват странични реакции.

„Радваме се, че този доклад вече е достъпен и можем да анализираме данните, за да получим ясна представа за случилото се“, заявиха от Държавния департамент на САЩ.

Насочена атака

Преди да проведе проучване, експертната комисия допускаше възможностите „Синдромът Хавана“ да е причинен от различни фактори – химически агенти, психологическо разстройство, инфекциозно заболяване и др..

В доклада се казва: „Въпреки че симптомите довеждат до разстройство на нервната система, няма причина да се предполага, че са следствие от същата. Електромагнитни вълни, излъчвани например от мобилните телефони, също са малко вероятни причинители, понеже техният импулс не е непрекъснат. Следователно, но това е само предположение, „Синдромът Хавана“ е много възможно да е следствие от технология, използвана от друга държава. Импусите, причиняващи разстройствата, са насочени към точно определено място в помещението, в което се генерират – т. нар. „насочена атака“.

Председателят на комисията изрази загриженост от трудностите при управлението на този казус, казвайки, че „самото допускане на сценарий, че живеем в свят, където сигурността ни е застрашена от неинхибирани, действащи задкулисно субекти, е стряскащ“.

Що се отнася до възможните извършители, докладът не посочва никоя конкретна държава. През 2018 г. обаче някои анализатори, диплпмати и учени изказаха подозрения, че това е Русия.

Докладът напомня, без разбира се да е обвинение за „Синдромът Хавана“, че преди половин век СССР е извършвал проучвания за разработка на насочени радиочестотни импулси.

Четете още
Истината за разсекретеното видео на Пентагона за НЛО

Да припомним, че преди около 45 г. СССР атакува американското посолство в Москва с микровълни. Приликите между двете ситуации, при които се използва микровълнова енергия, прави невъзможно изключването на Русия.

Някои от пострадалите служители в посолствата на САЩ се почувстваха изоставени от собствената си страна по казуса „Синдромът Хавана“.

Посланикът на САЩ в Гуанджоу (Китай) каза: „Моето правителство погледна встрани, когато съобщихме, че аз и семейството ми имаме проблеми. Този доклад е само началото и когато американският народ разбере за голямото прикриване на радиочестотните атаки, визирам в частност в Китай, ще се почувства предаден“.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading