Планети без звезди скитат из Млечния път

Планети без звезди

Международен екип от астрономи откри скитаща из Млечния път планета с размерите на Земята

 718 

 

Съществуването на скитащи свободно планети из нашата галактика е огромно предизвикателство за астрономическата общност.

Изследване, публикувано в Astrophysical Journal Letters, съобщава за съществуването на скитаща планета, която не принадлежи към никоя звездна система. Планетата е с размерите на Земята, но с по-малка маса от нея, но с по-голяма от на Марс.

Ако изследването е достоверно и тази планета наистина съществува, това ще е голям напредък в изучаването на тези планети, които според астрономите са много на брой както в Млечния път, така и извън него, но тяхната идентификация е изключително сложна.

Изследванията на планети, обикалящи около звезди, са многобройни и вече са идентифицирани около четири хиляди такива планети. Редица хипотези обаче разглеждат възможността за скитащи се планети, тоест такива, при които липсва гравитационна орбита около звезда.

Екипът от полски астрономи от програмата за Оптичен гравитационен експеримент с лещи (Optical Gravitational Lensing Experiment – OGLE) към Астрономическата обсерватория на Варшавския университет, която стартира преди повече от 28 години с предмет на изследване именно на този вид планети, е една стъпка по-близо до потвърждаване на хипотезата за тяхното съществуване. През 2011 г. същият този екип съобщи за идентифицирането на 10 такива обекта с размерите на Юпитер, които се движат свободно, без гравитационно взаимодействие със звезда.

Тези планети не излъчват радиация и следователно не е възможно да се открият чрез традиционните астрофизични инструменти, а единствено с т. нар. „гравитационно микролинзиране“. Микролинзирането прави планетата видима, проектирайки светлината от отдалечени звезди, подобно на огромна лупа. Проекцията е възможна само ако телескопът е подравнен с наблюдаваният обект.

„Нашето проучване показва, че скитащи се планети с ниска маса могат да бъдат открити и характеризирани с помощта на наземни телескопи“ казва Анджей Удалски (Andrzej Udalski), един от авторите на изследването.

Четете още
Pi Earth: планета с размерите на Земята, обикаляща около звездата си за 3,14 дни

Според най-популярната хипотеза за скитащите планети тези тела първоначално са принадлежали към протопланетарни дискове около звезди, но впоследствие, привлечени от по-силната гравитация на други тела, напускат планетарната система, към която са принадлежали.

От средата на 2020 г. NASA също търси и изследва скитащи планети с конструирания специално за целта римски (както го наричат астрономите) телескоп „Нанси Грейс“*.


* Нанси Грейс Роман (Nancy Grace Roman, 1925-1918) е легендарна астроложка, работила за NASA, позната като „Майката на Хъбъл“, поради приноса ѝ в създаването на култовия телескоп Hubble.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading