Далечна екзопланета хвърля светлина върху хипотезата за мистериозната Планета Девет в Слънчевата система

Далечна екзопланета

Това беше съобщено този четвъртък от Европейската космическа агенция (ESA)

 656 

Екзопланета на 336 светлинни години от Земята хвърля светлина върху хипотезата за Планета Девет в Слънчевата система, съобщи в изявление Европейската космическа агенция (ESA) този четвъртък.

Гигантската екзопланетат HD106906 b – с маса 11 пъти по-голяма от Юпитер – е открита през 2013 г. с телескопите Magellan на чилийската обсерватория Лас Кампанас (Las Campanas Observatory). И още тогава привлича вниманието на учените поради своите особености.

С помощта на космическия телескоп Hubble астрономите успяха за 14 години измервания да разгадаят странната ѝ орбита – елиптична, изключително удължена и силно наклонена (на 30 градуса спрямо равнината, в която се движат останалите планети в системата).

Освен това се установи, че са ѝ нужни 15 000 г., за да затвори пълна обиколка около двойката си млади звезди, от които е отдалечена 730 пъти повече, отколкото Земята от Слънцето.

За първи път се измерва движението на подобна голяма екзопланета, която е в орбита толкова далеч от звездите си и е ситуирана извън астероиден диск.

„Това повдигна редица въпроси за това как HD106906 b се държи толкова далеч и в екстремно разпъната орбита около звездите си“, сподели Мейджи Нгуен (Meiji Nguyen), ръководител на проучването и изследовател от Калифорнийския университет, Бъркли (University of California, Berkeley).

Астрономите предполагат, че екзопланетата първоначално се е формирала много по-близо до звездите си, но орбитата ѝ се влияе от газов диск, който я придърпва, разтегляйки орбитата, след което гравитацията на звездите отново я връща към себе си.

Причината, поради която обаче екзопланетата не напуска планетарната си системата е близко преминаване на звезда, чиято гравитация помага на двойката млади звезди да стабилизират орбитата на планетата. По въпроса, коя точно е тази звезда, има само догадки.

Четете още
Нови съмнения за съществуването на мистериозната Планета Девет

Хипотезата за Планета Девет

Въпреки че още не е открита, отдавна се предполага за съществуването на Планета Девет в нашата Слънчева система.

Според хипотезите евентуалната Планета Девет, под въздействието на двойната гравитация от Слънцето и Юпитер, би била изтласкана отвъд Плутон и астероидния пояс на Кайпер, като орбитата ѝ ще наподобява тази на HD 106906b.

„Сякаш имаме машина на времето, която връща нашата Слънчева система назад с 4,6 милиарда години и виждаме какво може би се е случило“, казва Пол Калас (Paul Kalas), член от екипа на изследването.

Засега за съществуването на Планета Девет има само косвени доказателства –  необичайни орбити и конфигурации на малки небесни обекти отвъд Нептун.

Според Робърт де Роса (Robert de Rosa) от Европейската южна обсерватория (ESO): „Въпреки че до момента Планета Девет не е открита, орбитата ѝ може да бъде предположена въз основа на гравитационния ефект на планетата върху останалите обектите в периферията на Слънчевата система и тя много ще наподобява на орбитата на HD 106906b“.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading