Хирургични операции в Древен Египет

Тази мистерия датира от 70-те години, когато Египетският музей на розенкройцерите (Калифорния, САЩ) закупува съркофаг с мумия на мъж с висок статут.

 2,371 

През 1971 г. Египетският музей на розенкройцерите (Калифорния, САЩ) придобива саркофаг, чието съдържание е неизвестно. След отварянето се установява, че в него е положена мумия на мъж с висок статут в египетското общество, който има операция на лявото коляно. В коляното му е положена 22-сантиметрова металена ортопедична импланта, поддържаща биомеханични процеси, които далеч надхвърлят представите ни за оперативните методите, използвани в древността.

Две десетилетия по-късно, при нови проучвания, учените откриват, че мумията е била подложена на професионалната хирургична процедура преди 2600 години.

Любопитна е не само енигматичната прецизност на операцията, но и човекът, върху когото е извършена. Първоначално, в саркофага е бил положен свещеник на име Usermontu (Силата на Монту). По късно обаче той е бил изваден и в саркофага е положена друга личност, чието име е неизвестно. Но мумията е продължила да се нарича Usermontu, което е пример за подменена самоличност.

Четете още
Тайнственият Камък Rök ни е предупреждавал за климатичните промени

Usermontu

Usermontu е египтянин от висшата класа, живял по времето на Новото царство в Древен Египет, тоест между 1580 г. и 1070 г. пр.н.е.. По запазените кичури от коса личи, че е била червена, а ръстът му се определя на около 1,5 метра.

Едва през август 1995 г. обаче екип, ръководен от професор Уилфред Григс (Wilfred Griggs) от Brigham Young University, САЩ, изследвайки с рентгенов скенер шест от мумиите в Египетския музей на розенкройцерите, идентифицира в лявото коляно на една от тях металният инплант.

Рентгеновият скенер не може да покаже кога точно е поставен импланта – в древни времена или много по-късно. По тази причина Гиргс е избягвал да датира операцията върху мумията. Предполагаше се обаче, поради прецизността на хирургичната интервенция, че това се е случило в по-късни времена.

Впоследствие екипът внимателно сондира коляното на мумията, за да определи как е поставен импланта и да извлече проби от костта. При анализа са идентифицирани древни органични смоли, мазила и текстилни фибри, което показва, че сложната процедура е била извършена преди около 2600 години.

Металният имплант

Изследователският екип е впечатлен от находката.

По думите на Ричард Джаксън (Richard Jackson), учен от екипа, „имплантът е конструиран със забележителни биомеханични познания до такава степен, че днес все още можем да го използваме за фиксиране и стабилизиране на кост. Ние сме изумени от познанията на древните египтяни да конструират и инсталират метални импланти с биомеханичните параметри, идентични на използваните за твърда костна фиксация през XXI век. Това надхвърля всичко, което сме предполагали за медицината на древните.“

Хирургични операции в Древен Египет

Дизайнът на импланта е с променливи, в зависимост от разположението си в костта – стеснява се или му е придадена спираловидна форма при навлизане в бедрената кост, дизайн, който се използва и в съвременната биомеханика. Другият край на импланта завършва с тройник, които служи за стационарното му фиксиране, тоест не позволява на импланта да променя позицията си спрямо костта.

Големият въпрос обаче е, дали тази операция е правена приживе на Usermontu или по-късно?

Допълнителните проучвания установяват, че хирургическата интервенция е извършена след момента на смъртта и преди погребението на Usermontu. В египетската култура е било от изключително значение покойникът да бъде погребан в перфектна телесна кондиция, защото тялото се е смятало като средство за пренасяне на душата в отвъдното, където остават завинаги неразделни.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading