Откриват нов вид вилоопашки в пещерата Алтамира

Учените предполагат, че новият вид, наречен Pseudosinella altamirensis, може да увреди палеолитните рисунки в пещерата

 465 

Изследователски екип от Университета в Навара, Испания, воден от Енрике Бакеро, са открили нов биологичен вид в пещерата Алтамира*, който принадлежи към рода Pseudosinella (Collembola, Entomobryidae), членестоноги, подобни на насекоми, малко по-големи от един милиметър.

Изследването, публикувано в списанието ZooKeys, посочва, че колемболите са група шестоноги членестоноги, подобни на насекомите, които притежават орган за отскачане.

Учените предполагат, че новият видът, наречен Pseudosinella altamirensis, поради специфичното си поведение, може да разнася определени микроорганизми или защото те се прикрепят към тялото му, или чрез поглъщането им и разнасяне с екскрементите си.

Алтамира е особено чувствителна пещера, тъй като притежава голямо микроразнообразие.

Четете още
Реките в САЩ промениха цвета си

„Почти всички Collembola са гъбоядни (хранят се със спори от гъбчки), така че в пещера, където имаме ценни палеолитни рисунки, разнасянето на спори от гъбички може да увреди артефактите и да се окаже проблем. Ето защо, е нужно по-детайлно проучване на поведението на новият вид вилоопашки“, казва Бакеро.

Екипът споделя учудването си, че въпреки многобройните проучвания и откриването на редица нови биологични видове в пещарата Алтамира, Pseudosinella altamirensis е останал досега непознат за науката.


* Алтамира (на испански: Altamira) е естествена пещера в скалист масив в Северна Испания, известна със своите древни рисунки от Горния палеолит, изобразяващи животни и човешки ръце. Намира се до град Сантиляна дел Мар, Кантабрия, на 30 км. западно от Сантандер. Пещерата и нейните рисунки са обявени за част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading