Американското правителство и още 48 щата завеждат антитръстови дела срещу Facebook

Съдебните искове са кулминацията на продължаващ повече от 18 месеца разследващ процес срещу Facebook

 409 

Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ, съвместно с повече от 40 щата, федерални и държавни регулатори, заведе антитръстови съдебни производства срещу социалната мрежа Facebook в сряда следобед, обвинявайки компанията за манипулативно придобиване на конкурентни услуги, с цел заличаване на конкуренцията и обезкуражаване при създаването на конкурентни услуги.

FTC настояват Facebook да продаде Instagram и WhatsApp, които, заедно с Facebook, са трите най-използвани услуги в пазарните ниши за социални медии, съобщения и публикуване на снимки в света.

Налагат се приемане и прилагане на повече ограничения, за да се избегнат антитръстовите конфликти при бъдещи придобивания. Facebook закупи Instagram през 2012 г. за 1 млрд. долара, а през 2014 г., WhatsApp, за 19 млрд. долара.

В писмено съобщение главният прокурор на щата Ню Йорк, Летиция Джеймс (Letitia James), споделя, че съдебните искове са кулминацията на продължаващ повече от 18 месеца разследващ процес срещу Facebook.

„В продължение на почти десетилетие Facebook използва своите финансови и медийни доминации, за да смаже по-малките конкурентни компании и да придобие монопол над потребителите. Днес предприемаме действия за защита на милионите потребители и множеството малки фирми, засегнати от незаконните практики на Facebook. Компанията потиска всяка конкуренция, за да превърне личната информация на милионите потребителите в източник на пари. Много е важно да блокираме това хищническо придобиване на компании и да възстановим доверието в пазара“, казва Джеймс.

Четете още
Коронавирусът, като шокова доктрина на капитализма

В исковете си прокуратурата на Ню Йорк твърди, че Facebook запазва господството си на пазара на социални медии, придобивайки по-малките конкурентни компании, преди те да са получили пазарно влияние. Според прокуратурата е установено, че Facebook лансира политики за поверителност, които са  против интересите на потребителите му, тъй като не позволяват мигриране на списъци с контакти или профили към други услуги. Най-тревожна е практиката за монетизиране на личната информация на потребителите. Прокуратурата оценява като противозаконни и практиките на Facebook за забрана на достъп на други компании до услугите му, ако има съмнение, че представляват пазарна заплаха.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading