Еверест: Китай и Непал се договарят за точната височина на най-високия връх на планетата

Височината на Еверест официално е измерена за първи път през 1852 г., но никога не е имало консенсус относно действителната височина на върха

 459 

Китай и Непал постигнаха най-после съгласие за действителната височина на Еверест – 8 848,86 метра.

Съвместното съобщение, слага край на дългогодишните спорове между двете страни по въпроса: колко всъщност е висока най-високата планина на планетата?

„Височината на връх Еверест е 8 848,86 метра“, обявиха във виртуално събитие китайският външен министър, Уанг Йи, от Пекин и непалския външен министър, Прадип Кумар Гявали, от Катманду.

Досега Непал, страната, към която принадлежи южният склон на Еверест, определяше височината на 8 848 метра, като се съобразяваше с международно признатото измерване, направено от британски екип на Индийската топографска служба през 1852 г.. За Пекин обаче планината е висока 8 844,43 метра, според последното измерване от 2005г..

„За Непал това споразумение е специално, защото Планината Сагармата (името на Еверест на непалски), Комолангма (на тибетски), е вечен символ на връзката между Непал и Китай“, каза Гявали .

В този проект – започнал през 2017 г. и завършен по време на посещението на Председателят на Китайската народна република Си Дзинпин в Непал през октомври 2019 г. – Катманду участва за първи път в измерването на планината.

При първите измервания, когато все още не е било известно, че Хималаите са най-високата планина на планетата, върхът е бил наричан Пик XV. Височината му е измерена с помощта на теодолити* от британски екип, воден от тогавашния директор на Индийската топографска служба, Андрю Уо, който предлага върхът да бъде преименуван на името на сър Джордж Еверест, поради огромните му заслуги в областта на картографирането. И от 1865 г. върхът официално носи името Еверест.

Четете още
Пандемиите са резултат от унищожаването на природата

През 2005 г. Китайското бюро по топография и картография преизчислява върха с помощта на GPS и радарно оборудване и установява, че е почти с четири метра по-нисък – 8844,43 м.. Китайските измервания отчитат разликата (около 3 метра) в снежната покривка на върха , варираща в зависимост от метеорологичните условия.

През май 2019 г. 8 китайски алпинисти се изкачиха отново на Еверест и инсталираха геодезическо оборудване и антена за глобалната навигационната система на спътниците Beidou. Новото измерване отчита височина 8 848,86 м..

Досега Китай е правил 3 измервания на височината на Еверест: през 1975 г. – 8848,13 м.; през 2005 г. – 8844,43 м.; и през 2019 г. – 8 848,86 м..

Споразумението между Непал и Китай слага край и на спекулациите относно някои съмнения, че планината се е снишила, вследствие на опустошителните земетресения през 2015 г., при които загинаха над 9000 души.


* Теодолитът е геодезически инструмент за определяне посоката и измерване на хоризонтални и вертикални ъгли при геодезически работи, при топографски и маркшайдерски снимки.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading