Най-старият топоним в историята

Най-старият топоним

Топонимът е изписан с четири йероглифа, издълбани върху камък преди повече от 5000 години

 822 

Изследователи от Бонския университет (Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, Германия), в сътрудничество с Египетското министерство на антиките, откриха най-стария топоним в историята. Учените дешифрираха йероглифите, издълбани в парче скала, открита при скорошно разкопаване на корито на древна река в Египет.

Надписът се състои от четири йероглифа, изписани преди повече от 5000 г. и които гласят: „Област на цар Хорус Скорпион“. Египтологът Лудвиг Д. Моренц (Ludwig D. Morenz) от Бонския университет, обясни: „Този владетел, наречен „Скорпион“, е бил видна фигура през епохата на възникването на първата териториална държава в историята на света. Той е живял около 3070 г. пр. н. е., въпреки че точни дати и продължителността на управлението му са неизвестни“.

Надписът върху камъка е открит преди повече от две години в малко изследвания район Вади Абу Субейра (Wadi Abu Subeira), източно от Асуан.

Оттогава учени от катедрата по египтология от Бонския университет работят с Египетското министерство на антиките, за да разберат какво послание съдържат йероглифите.

Четете още
Биомаркери: биологичните подписи на други планети

„Името „Скорпион“ се появи до останалите три йероглифа. Единият от тях, който е разположен в горния десен ъгъл и има овална форма, показва, че върху камъка, всъщност, е изписано име на място (топоним). А това го прави най-стария топоним“, казва Моренц.

Откритието е още по-ценно, имайки поредвид, че разполагаме с много малко писмена информация за политическите, социалните и икономическите условия, в които хората са живели преди повече от 5000 години. Според Моренц този древен надпис носи ценни послания за възникването на египетската държава и култура.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading