Капсулата с проби от астероида Ryugu е в перфектно състояние

Капсулата на сондата Hayabusa-2 е намерена близо до Вумера (Woomera), Южна Австралия, вчера вечерта, кацнала на дърво в пустинята

 540 

Космическият апарат Hayabusa-2 изследва астероида Ryugu повече от година, преди да се върне отново на Земята.

Приближавайки се достатъчно до Земята, сондата изхвърли капсулата с пробите и, активирайки ускорителите си, се отклони на безопасно разстояние.

Японската агенция за космически изследвания (JAXA) съобщи в Twitter, че капсулата е открита в 19:47 GMT.

„Hayabusa-2 се прибра у дома“, каза д-р Юичи Цуда (Yuichi Tsuda), ръководител на проекта, на пресконференция в Сагамихара (Sagamihara), Япония.

„Прибрахме си сандъка със съкровища, който изглежда в перфекто състояние“, каза Цуда.

Капсулата с проби от астероида
Капсулата се е спуснала с парашут над пустинна зона, контролирана от Кралските австралийски военновъздушни сили.

Д-р Хитоши Кунинака (Hitoshi Kuninaka), генерален директор на Японския институт за астронавтични и космически науки (ISAS), каза: „Започнахме разработването на Hayabusa-2 през 2011 г. Мисля, че мечтата ни се сбъдна. В някои от предишните ни мисии срещнахме технически проблеми, но с Hayabusa-2 нещата се получиха на 100% и успяхме да върнем сондата, натоварена с проби, както беше планирано. Сега можем да преминем към следващата мисия, MMX, която да донесе проби от Фобос, по-големият от двата спътника на Марс.“

Количеството донесени проби от астероида Ryugu се оценява като първото, което може да хвърли нова светлина върху възникването и историята на Слънчевата система.

Спускането

В ранните часове на съботния ден камерите заснеха изображения на капсулата, спускаща се „като ослепителна огнена топка“ над австралийския град Кубър Педи (Coober Pedy).

Капсулата с проби от астероида
Камери в Австралия заснеха огнената топка, образувана от капсулата, от навлизането ѝ в земната атмосфера.

Навлизайки в земната атмосфера, капсулата започва да излъчва сигнали за предполагаемото място на приземяване.

Приближавайки повърхността на Земята, пуска парашута си и забавя спускането. Накрая, дългоочакваните проби кацат във Вумера, район, контролиран от Кралските австралийски военновъздушни сили. Около 18:07 GMT екипът за търсене идентифицира къде е кацнала капсулата и изпраща хеликоптер, който да я открие.

Тя преминава през протокол за бърз преглед“, преди да отлети за Япония.

Капсулата беше заключена в защитен контейнер при транспортирането ѝ до съоръжение за „бърз преглед“.

След това, 16 килограмовата капсула ще бъде съхранявана и анализирана в Японската агенция за космически изследвания (JAXA), в град Сагамихара (Sagamihara).

Мисията

Целта на японската мисия беше да събере над 100 милиграма проби от астероида Ryugu.

Професор Алън Фицсимънс (Alan Fitzsimmons) от Кралския университет в Белфаст (Queen’s University Belfast), Северна Ирландия, обясни, че „пробите могат да разкрият много данни не само за Слънчевата система, но и за своите конкретни носители – астероидите“.

Астероидите са скалисти обекти, останали след формирането на Слънчевата система. Те са съставени от същия материал, от който и планети като Земята.

Модел на сондата Hayabusa-2.

„Проби от астероид като Ryugu са наистина вълнуващ материал за науката. Смятаме, че Ryugu е съставен от супер стари скали, които ще ни разкажат как се е образувала Слънчевата система“, каза професор Сара Ръсел (Sara Russell), изследовател от екипа за планетарни обекти към Музея за естествена история в Лондон.

Четете още
Защо Уран е по-наклонена, отколкото другите планети

От изследване на пробите от Ryugu, можем да разберем как елементи като водата и живи микроорганизми са достигнали до ранната Земя.

Доскоро се смяташе, че приносители на по-голямата част от водата на Земята в началния стадии на Слънчевата система, са кометите. Но професор Фицсимънс напомня, че химичният профил на водата от комети е различен от профилът на водата в океаните на нашата планета. Съставът на водата в някои астероиди от периферията на Слънчева система обаче, е доста сходен с нашата вода.

„В миналото предполагахме, че кометите са донесли водата на Земята, а може би е трябвало да погледнем малко по-наблизо, – към тези малки, но скалисти астероиди“, казва Фицсимънс.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading