Марс е в полезрението ни

SpaceX планира да отиде до червената планета след две години и да изпрати пилотирана мисия през 2026 г. (Мъск: „...но се надявам да е през 2024 г.“)

 359 

Противоречивият бизнесмен Илон Мъск (Elon Musk) получи наградата Axel Springer, която едноименната германска медийна компания връчва ежегодно за принос в иновативни технологии.

„Воден от изобретателния си дух, Илон направи революция в различни свери на индустрията, от електрически превозни средства и акумулаторни батерии до космически пътувания“, казват от Axel Springer.

По време на интервюто след церемонията по награждаването Мъск и изпълнителеният директор на Axel Springer коментираха визиите си по различни теми, като космоса, Тесла, изкуствения интелект…

В основата на дискусията обаче беше Марс. Основателят и главен изпълнителен директор на SpaceX обяви актуализираните срокове за полет до червената планета със Starship, космическия кораб от следващо поколение, който ще извърши рутинен тест на голяма височина тази седмица.

Мъск каза, че „ще отидем на Марс след шест години“ и е уверен, че SpaceX ще бъде компанията, която ще отведе човечеството на съседната ни планета през 2026 година.

Вероятността за пилотиран полет до Марс именно през 2026 г. се основава на синхронизацията на относителните орбити на Земята и Марс около Слънцето, която се случва приблизително на всеки 26 месеца. Последната синхронизация е била през изминалото лято, а следващата ще е, приблизително, през лятото на 2022 г. Точно тогава, след две години, SpaceX планира да извърши безпилотно изстрелване и кацане на червената планета.

Четете още
NASA заснема странен куб на Слънцето

За пилотираната мисия Мъск посочва 2026 г., но се надява това „да се случи още през следващата синхронизация Марс-Земя, тоест след около четири години (2024 г.)“.

На въпроса: „кога ще се състои първото пътуване до орбитата на Марс?“ Той отговори: „Евентуално след две или три години“.

„Основната ми амбиция е да разработим технология, която да направи възможни туристически путувания на много хора до Марс, които трайно да създадат междупланетарен живот, да построят самоподдържащи се бази и градове както на Марс, така и на Луната. Оптимист съм за бъдещето на Земята, но е важно да имаме план В. Освен това моето желание е да бъда погребан на Марс – говоря за естествено погребение, когато ми дойде времето, а не защото предполагам, че ще загина при космическа мисия.“

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading