Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН: Водим самоубийствена война срещу природата

Антонио Гутериш

„Нашата планета е разбита“, предупреждава генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в изявление на специално събитие за околната среда

 334 

„Човечеството води „самоубийствена война“ срещу природата. Но природата винаги отвръща на удара и го прави с нарастваща сила и ярост“, каза Гутериш. Той поставя борбата с изменението на климата като основна мисия на ООН.
В изявлението си, Състояние на планетата“, Гутериш определя като своя „главна цел“ за следващата година, създаването на глобална коалиция около необходимостта от намаляване на вредните емисии до кота нула.
Антонио Гутериш
Сателитните данни не спират да отчитат загубата на лед в Антарктида и в Арктика.

Според Гутериш, „всички държави, градове, финансови институции и компании трябва заедно да разработят и приемат пакети от мерки за преход към нулеви емисии до 2050 г..“

Но разработката на тези пакети за решителни мерки трябва да се предприеме сега и незабавно, за да може да се премине към тяхното прилагане в най-близко бъдеще.

„Целта – казва генералният секретар на ООН – е да се намалят глобалните вредни емисии с 45% до 2030 г., спрямо нивата от 2010 г.“

25% намаление на емисиите на CO2 в Китай се равнява на 6% намаление в световен мащаб.

Ето политиките, които Гутериш ще изисква от световните отговорни фактори:

  • Завишаване на санкциите за CO2.
  • Постепенно премахване на финансирането и прекратяване на субсидиите за изкопаеми горива.
  • Прехвърляне на данъчната тежест за борба с вредните емисии от данъкоплатците към замърсителите.
  • Интегриране на целта за въглероден неутралитет във всички икономически и фискални политики и решения.
  • Подпомагане на хората по света, които вече са изправени пред тежкото въздействие от изменението на климата.
Много семейства изоставиха домовете си в Пуерто Кабезас, Никарагуа, след опустошенията на урагана Йота.

Апокалиптични пожари и наводнения

Гутериш определя програмата за амбициозна, но смята, че светът се нуждае от радикални действия.

„Научните анализи ясно показват, че ако не се редуцира добивът на изкопаеми горива с 6% всяка година до 2030 г., след това ситуацията ще се влоши драматично. Политиките за борба с климатичните промени все още не отговаря на предизвикателствата и, без съвместни действия, ни очаква катастрофално повишаване на планетарните температури – от три до пет градуса само до края на този век. Въздействието вече се усеща по целия свят. Апокалиптични пожари и наводнения, циклони и урагани с нови характеристики и амплитуди. Имаме срив в биоразнообразието и в локалните екосистеми. Пустинните райони се разширяват застрашително. Океаните се задушават от пластмасови отпадъци“, казва Гутериш.

В Богота и в много други градове по света се наблюдава увеличаване на замърсяването от дим.

Моментът на истината

Гутериш призовава всички страни да внесат в ООН декларации с амбициозни ангажименти за намаляване на вредните емисиите на международната климатична конференция в Глазгоу, на която Обединеното кралство и Италия са съвместни домакини през ноември следващата година.

В допълнение към настоящите и неотложни мерки за борба с климатичния натиск, ООН апелира към държавите да изработят дългосрочни програми за справяне с кризата от изчезване на видовете и биологичното разнообразие.

„Изправени сме пред „момент на истината – казва Гутериш, – но смятам, че има искрици надежда.“

Технологиите могат да помогнат за по-устойчиво развитие.

В оценката си за състоянието на планетата Гутериш припомня, че Европейският съюз, Съединените щати, Китай, Япония, Южна Корея и повече от 110 други страни вече са се ангажирали да сведат до кота нула въглеродните емисии до средата на този век.

„Технологиите могат да ни бъдат полезни, за да постигнем тези цели – смята Гутериш. Добивът и търговията на въглища намалятват, защото вече се оказва по-скъпо да се експлоатират и поддържат старите въглищни източници, отколкото да се изграждат нови централи за възобновяема енерия от нулата. Време е тази война срещу планетата да приключи. Трябва да обявим перманентно прекратяване на огъня и да се помирим с природата.“

 

Четете още
Тайната война за климатичните промени

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading