Слънчевата система ще се разпадне по-скоро, отколкото предполагахме

Слънчевата система ще се разпадне

Нови симулации, вземайки предвид редица пропуски в предишните изследвания, прогнозират смъртта на Слънчевата система

 1,152 

Добрата новина е, че това няма да се случи утре или вдругиден. Нито до края на тази мрачна 2020 г. Вашите деца няма да го видят, вашите внуци, дори вашите пра-правнуци – също.

Слънчевата система ще се разпадне след около 5 милиарда години. Цифрата драстично редуцира предишните прогнози, но този път не хората са виновни. Отчитайки времето, за което орбиталните резонанси на Юпитер и Сатурн достигат и откачат от Уран, през 1999 г. астрономите прогнозираха, че Слънчевата система ще се разпада бавно, за период от поне един трилион години.

Наскоро, ново изследване, публикувано в The Astronomical Journal от Джон Зинк (Jon Zink, University of California), Константин Батигин (Caltech) и Фред Адамс (Fred Adams, University of Michigan), твърди, че нашата Слънчева система ще изчезне много по-рано. Новите симулации, проведени от тримата астрофизици, вземайки предвид редица пропуски в предишните изследвания, показват, че смъртта на Слънчевата система ще е много по-рано.

След около 5 милиарда години Слънцето ще се превърне в гигантска червена звезда. Този естествен процес, резултат от еволюцията на звездите с ниска и междинна маса, се генерира, когато звездата изчерпи водорода си, в следствие на което започва да притегля към себе си и поглъща най-близките планети, в случая – Меркурий, Венера и Земята. В този процес Слънцето ще изхвърли и загуби почти половината от масата си в открития космос. Екстремната загуба на маса ще промени гравитационния му контрол и над останалите планети: Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

Чрез десет различни симулации астрофизиците са изчислили какво ще се случи след около 30 милиарда години по-късно и са стигнали до заключението, че слънчевите смущения ще внесат хаос в орбитите на планетите, които, с изключение на една, ще се откъснат от гравитацията на звездата ни и ще се превърнат в междугалактически странници. Тази самотна планета (Юпитер или Сатурн) ще остане в орбита около Слънцето още около 50 000 милиона години, но с времето тя също ще бъде повлияна от гравитацията на други звезди и ще напусне орбитата на Слънцето, което ще се превърне в бяло джудже.

Четете още
Миналата събота Земята достигна максималната си скорост за годината

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading