Pi Earth: планета с размерите на Земята, обикаляща около звездата си за 3,14 дни

Pi Earth

Температурата на Pi Earth* е 176°С – твърде горещо, за да бъде обитавана от хората

 1,660 

Изображенията, събрани през 2017 г., от телескопа Кepler, показват неизвестна досега планета (отдалечена на около 185 светлинни години) с размерите на Земята, обикаляща около студено бяло джудже.

„Движението на планетата около звездата е много прецизно – описва една орбита на всеки 3,14 дни, поради което я нарекохме Pi Earth**“, казва авторът на изследването, Праджвал Нираула (Prajwal Niraula), студент в катедра MIT към Department of Earth, Atmospheric and Planetary Sciences. Проучването е публикувано миналата седмица в The Astronomical Journal.

Pi Earth, чието научно наименование на е K2-315b, обикаля около звездата си със скорост 81 километра в секунда, а скалистата ѝ повърхност е с температура 176°С . Високите температури се дължат на сравнително близкото разстояние от звездата.

„Бялото джудже, около което обикаля, е с размерите на нашето Слънце. Все още знаем много малко за тази планета, но в бъдеще се надявам да изследваме атмосферата ѝ, за да потърсим възможности за съществувала или съществуваща форма на живот. Изследването на планети, подобни на нашата, ни помага да разберем доколко Земята и нейните обитатели са уникални“, казва Нираула.

В търсене на обитаеми планети

Изследването е част от проекта SPECULOOS (Search for habitable Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars) – конфигурация от четири телескопа в пустинята Атакама, Чили и един в северното полукълбо, предназначена за търсене на планети, подобни на Земята.

Рафаел Луке (Rafael Luque), изследовател от Instituto de Astrofísica de Canarias, казва, че „за първи път имаме проучване с реални данни за звезда, използвайки едновременни наблюдения от телескопи в двете полукълба. Атмосферата на тази планета е подходящ обект за изследване, тъй като говорим за небесно тяло с подобен на Земята размер. Проблемът е, че звездата, около която обикаля, е много слаба. Тази студена звезда е малка и с ниска яркост, което значително затруднява наблюдението на атмосферата на планетата. Ето защо, след първоначалната еуфория от откритието, сме малко разочаровани“.

След анализ на изображенията от Kepler, Нираула и колегите са създали алгоритъм, който прогнозира следващ транзит на Pi Earth, подходящ за наблюдение. Използвайки алгоритъма, няколко поредни нощи през февруари 2020 г. Нираула е наблюдавал три ясни транзита на Pi Earth с два телескопа от SPECULOOS. Така симбиозата между математика и астрономия за пореден път доказва своята ефективност.

„Вярваме, че в бъдеще, с по-добри алгоритми, ще можем да откриваме все по-малки и по-малки планети – с големината на Марс например“, казва Нираула.

Четете още
Откриват съзвездие с черна дупка, което се вижда без телескоп

Артем Бурданов (Artem Burdanov), съавтор на изследването, посочва, че „тези студени джуджета са разпръснати из Вселената, но със SPECULOOS можем да ги идентифицираме и наблюдаваме“.

Астрономите търсят признаци на прекъсване или пресичане в светлината на звездата от транзитиращи планети. Такъв е бил случаят и при откриването на Pi Earth.

„Минавайки пред звезда, обектите хвърлят сянка и, когато това се случва на еднакъв времеви интервал, ни показва, че става въпрос за орбитираща планета“, се казва Бурданов.

Според Нираула, изследването в бъдеще на планети, подобни на Земята, като K2-315b, ни дават възможност да разберем повече за собствената си планета и еволюцията на Слънчевата система.

Нестор Еспиноза (Néstor Espinoza), изследовател от Goddard Space Flight Center и James Webb Space Telescope (JWST)***, не е толкова оптимистичен. Според Еспиноза, „новата планета е изключително важно откритие, но тя не е сред първите варианти, които трябва да бъдат анализирани с James Webb Space Telescope, тъй като масата и съставът ѝ са ни все още неизвестни. Мисля, че има други планети, които ще бъдат с приоритет за изследване, а Pi Earth се нарежда може би на 10-то място в тази класация. А телескопът Джеймс Уеб ще може да наблюдава не повече от три или четири планети.“

 

video
Мисията на James Webb Space Telescope

Еспиноза потвърждава казаното от Луке, че звездата, около която обикаля Pi Earth  е по-слаба от звездите на други подобни планети.

„Когато звездата, около която обикаля дадена планетата, излъчва слаба светлина, е трудно да се наблюдава атмосферата ѝ. Телескопите работят като буркани с вода, през които преминава светлина. Колкото по-ярка е светлината, тоест звездата на планетата, толкова повече светлина се пропуска през водата и следователно е по-лесно да се различат детайлите на планетарната атмосфера. В този случай звездата е много слаба, което затруднява наблюдението“, казва Еспиноза.


* Земя Пи.
** Числото 3,14 е математическата константа π и изразява отношението между дължината и диаметъра на дадена окръжност.
*** Телескопът Джейс Уеб ще стартира през 2021 г. и ще бъде единственият инструмент, способен да извършва наблюдения на атмосферите на подобни на Земята планети.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading