Социалното дистанциране е по-ефективно срещу Covid-19, отколкото ограниченията за пътуване

Изследователи от University of Southern Denmark представиха модел за прогноза на разпространението на коронавируса

 2,760 

Изследователи от University of Southern Denmark представиха ефективен модел за изследване и прогнозиране на динамиката на разпространение и ограничаване на Covid-19 по света. Моделът отбелязва, че мерките за регионално социално дистанциране се оказват по-ефективни от ограниченията за извънгранични пътувания.

„Резултатите потвърждават, че пътуванията от един регион в друг спомагат за разпространението на епидемията, която след това се развива различно за всеки регион“, казва професорът по теоретична физика Франческо Санино (Francesco Sannino) от University of Southern Denmark и  Danish Institute for Advanced Study.

Изследването, публикувано в Scientific Reports, акцентира, че пандемиите, предизвикани от вируси като Covid-19, представляват заплаха за хората не само поради рязко завишената смъртност, но и поради дълготрайното въздействие върху икономическата и социалната динамика.

Липсва съгласувана рамка

„Въпреки че вече съществуват различни емпирични модели за динамиката на епидемията на регионално и глобално ниво, липсва съгласувана рамка“, се казва в статията. Професор Санино и колегата му от University of Lyon, Джакомо Качиапалия (Giacomo Cacciapaglia), чрез различни методи от високоенергийната физика вече могат да изучават и прогнозират динамиката на разпространение на вируса в различни региони на света.

Четете още
Програмата Артемис, с която САЩ планира да колонизира Луната

„Планираме да започнем глобален мониторинг за прогнози, които да помогнат на правителствата и индустриалните сектори за разработването на модели за ограничаване на вируса, ефективни начини за прилагане на граничен контрол и стратегии за възстановяване на обществото след пандемията“, казва Санино.

Изследванията показват, че мерките за социално дистанциране са по-ефективни от граничния контрол. „Новите ни данни допълват резултатите от предишно проучване, фокусирано върху Китай, при което се установява, че забраната за пътуване между градове и региони забавя пика на инфекцията от 2 до 5 дни“, обясняват учените.

Изчисления в изследването показват, че въздействието върху разпространението на вируса е по ефикасно, ако ограниченията за пътуване се предприемат в начален етап.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading