Мистерията на диамантите от метеорита, паднал в Судан

Мистерията на диамантите

Диамантите се образуват при сблъсъци между малки планетезимални обекти, което изключва изискването за налягане в големи космични тела

 925 

Научен екип, воден от професор Фабрицио Нестола (Fabrizio Nestola) от Университета в Падуа (Италия) твърди, че е разгадал мистерията на диамантите в уреилитните метеорити. Според тях, „зараждането на микро и нанодиаманти в метеоритите се дължи на „шоково събитие“ в малък планетезимален обект“.

След откриването през 2013 г. на метеорита NWA 7983 в Мароко, се появиха редица хипотези за произхода на тези диаманти. Сред тях най-популярна е теорията на швейцарски учени от 2018 г., разглеждаща метеорита Almahata Sitta (открит през 2008 г. в Судан), според която съставът и морфологията на диамантите показват, че са образувани при налягане от над 20 GPa , а това предполага зараждането им в сравнително големи космични обекти, като планетите.

Подобно налягане е възможно да се генерира само на голяма протопланета с размерите на Меркурий, например.

Четете още
Създаден ли е коронавирусът в лаборатория?

Нестола и екипът му, предлагат нова теория, отричаща всички предишни. След анализ на пробите от метеоритите Almahata Sitta и NWA 7983 (електронна микроскопия, рентгенова микродифракция и Раманова спектроскопия), учените стигат до заключението, че „образуването на микро и нанодиаманти, откривани в уреилити, се дължи на така нареченото „шоково събитие“ в много малки космични обекти“.

Това „шоково събитие“ се предизвиква от сблъсъци между малки планетезимални обекти, което изключва изискването за „време на растеж при високо налягане в тяло с размерите на Меркурий или Марс“.

Заключението се базира на факта, че тези видове диаманти се появяват редом с желязо и графит. Минералната структура на тези диаманти е идентична със структурата на диамантите, образувани чрез краткотрайно, шоково налягане от 15 GPa върху графит – процес, използван в индустриалното производство на диаманти.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading