Във Венецуела откриха геоглифи, подобни на линиите от Наска в Перу

Във Венецуела откриха геоглифи

Благодарение на Google Earth археолози откриха нови геоглифи, видим само от въздуха

 976 

Изследователи от Центъра за антропологични и палеонтологични изследвания към университета Francisco de Miranda (Unefm) са идентифицирали 17 предколумбови геоглифа, разположени в общините Democracia, Dabajuro и Buchivacoa, в западната част на щата Фалкон, Венецуела.

Геоглифите изобразяват зооморфни фигури (птици, бозайници, влечуги, костенурки и др.) и дървета.

Археологът Фелипе Тореалба (Felipe Torrealba) обясни пред медиите, че „рисунките са разположени по равнини и склонове, но произходът им е неизвестен, тъй като тестове за датиране все още не са проведени“.

Според Тореалба, „много е вероятно геоглифите да са свързани с цивилазацията на инките, защото техниките им на изработка са много сходни с познатите от Наска в Перу. Направени са чрез отстраняване на екстракт от повърхността на почвата и подредба на камъни – по идентичен начин са конструирани и геоглифите от Наска, за които знаем, че са отпреди 2 000 години.“

Поради горните сходства учените предполагат, че геоглифите са свързани с култура, която се е развивала южно от езерото Титикака и може би са отпреди между 1 000 и 1 500 години.

Четете още
Археолог смята, че Светият Граал е заровен в тайна лондонска крипта

Геоглифите във Венецуела са открити през февруари миналата година, но досега не бяха обявявани публично, поради опасения от посегателства върху тях.

Интересна подробност при откриването им е, че Тореалба за пръв път се усъмнява, че става въпрос за геоглифи, седнал удобно в хола, разглеждайки Google Earth.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading