Невероятно изображение на „цветни циклони“ на северния полюс на Юпитер

северния полюс на Юпитер

Изображението прилича на шедьовър от импресионистичен гений, но в действителност е конвулсивната атмосфера на Юпитер

 653 

NASA публикува тази седмица изображение на северния полюс на най-голямата планета в Слънчевата система, на което се визуализират, цифрово ретуширани „цветни циклони“.

„Цветният ретуш на изображението разкрива както импресионистичната красотата на Юпитер, така и фините детайли от динамичната структура на атмосферата му“, казаха от агенцията.

Снимката, съставена от няколко изображения, заснети от сондата Juno, визуализира огромен циклон.

В центъра е гигантският ураган, а около него са разположени други, „по-малки“ бури с размери между 4000 и 4600 километра.

„Ако циклон с такива размери, се случи на Земята, ще я унищожи“, съобщи NASA.

Съществуването на екстремни урагани в атмосферата на Юпитер е известно от десетилетия, но този път близостта на Juno до планетата направи възможно заснемането на изображения с качество, каквото не е постигано до сега. А това ще спомогне за по-детайлно проучване на формата и структурата на бурите.

Как е направена снимката?

Джералд Айхщад (Gerald Eichstäd) е конструирал изображението, използвайки данните от камерите на сондата Juno, получени при четирите ѝ захода около Юпитер, между 17 февруари и 25 юли 2020 г.

Четете още
Lactоmeda: бъдещето на човечеството

Според NASA, наситените цветове на изображението са резултат от прецизното комбиниране на различни изображения.

„Всяко ново наблюдение, което Juno ни предоставя за атмосферата на Юпитер, допълва компютърните симулации и спомага за последващи развития в разбирането ни за еволюциите на циклоните в различни периоди от време“, казва Айхщад.

Сондата Juno е част от космическата програма на NASA, New Frontiers и беше изстреляна на 5 август 2011 г. от Космическия център Кенеди във Флорида.

След дълго пътуване от около 3000 милиона километра, през 2016 г. Juno навлезе в атмосферата на Юпитер. Целта на мисията е да се проучи как се е образувал Юпитер, което, според учените, е възможно да ни разкрие нови характеристики за произхода на елементи като вода, хелий, метан и водород.

Знанието за тези елементи е от съществено значение, защото чрез него ще се доближим до разбирането как са се формирали Слънчевата система, Земята и живота такъв, какъвто го познаваме.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading