Странен обект приближава Земята със скорост 22 000 километра в час

Странен обект се приближава Земята

Земята ще има втора мини луна. Мини луните са астероиди, орбитиращи известно време около планетите. Този обект е открит на 17 септември и се предполага, че ще остане в орбита до май 2021 година

 700 

На 17 септември изследователи от обсерваторията Halekala (Хавай) откриха малък астероид, който приближава Земята.

Новината провокира много дискусии за вида на скалистия обект, наречен 2020 SO – мнозина са на мнение, че това е космически „боклук“. Според астрономите, астероидът ще бъде уловен от гравитацията на Земята и ще остане в нейната орбита от октомври 2020 г. до май 2021 г..

NASA съобщи, че се очаква астероидът да доближи Земята този четвъртък със скорост около 22 000 км/ч, уточнявайки, че това е често срещано явление и не представлява никаква заплаха. (Вижте симулацията на астероид 2020 SO.)

Мини луна или космически боклук?

Приближаването на подобни обекти към планетата ни не е необичайно, те орбитират около нея известно време и поради това са наречени „мини луни“.

Докато обаче обектът не се приближи достатъчно, е невъзможно да се определи точно какъв е: дали останка от космически апарат (космически боклук), или астероид.

Четете още
Клатушкане на Марс отмества полюсите на планетата

Според някои експерти, поради сходството на орбитата му, с тази на земната и скоростта на обекта, това е останка от ракетата Surveyor 2 Centauro, изстреляна на 20 септември 1966 г..

Във всеки случай експертите са единодушни, че приближаващото небесно тяло ще предостави научни наблюдения, които да допълнят познанията ни за космическите обекти.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading