Болестта денга създава имунитет срещу Covid-19

Ваксината срещу денга е възможно да е ефикасна и срещу коронавируса

 1,271 

Изследване на Duke University, водено от професор Мигел Николелис (Miguel Nicolelis), предполага, че хората, които са преболедували денга, имат по-висок имунитет срещу коронавируса от онези, които не са.

Изследването се основава на географски анализ на областите, в които са регистрирани най-много случаи на Covid-19. Резултатите показват по-малко случаи на коронавирусни инфекции в регионите, където през 2019 и 2020 г. е имало огнища на денга, което предполага възможна „имунологична кръстоска между антитела срещу денга и коронавирус“. Подобни връзки и зависимост между огнищата на денга и коронавируса са установени в Латинска Америка, Азия и на острови в Тихия и Индийския океан.

Четете още
Алергия или Covid-19? Какви са разликите в симптомите

 

Женският комар Aedes предава инфекцията с денга. Снимка: NIAID

Това имунно съвпадение означава, че ваксината срещу денга е възможно да е ефикасна и срещу Covid-19. Д-р Николелис обаче уточнява, че хората, които имат антитела срещу денга, понякога дават фалшив положителен тест за антитела срещу коронавирус.

Екипът от учени, открил съвпадението между имунните зависимости, допълва, че са необходими повече изследвания, за да се потвърди тази хипотеза.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading