Ултравиолетово сияние на комета

Ултравиолетово сияние на комета

Сияние около комета! Ултравиолетовото сияние е идентифицирано около кометата 67P/Churyumov-Gerasimenko

 542 

Знаем, че тук на Земята полярните сияния се образуват, когато електрически заредените частици от слънчевия вятър се сблъскат с магнитното поле на планетата ни, създавайки цветни проблясъци в зелени, бели и червени нюанси. И други планети в Слънчевата система – Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и дори Марс – имат своя версия (в зависимост от плътността на атмосферата им) на полярно сияние.

Но едва сега откриваме, че дори и кометите излъчват полярни сияния.

Международен екип от изследователи, проучвайки данни от мисията Rosetta на Европейската космическа агенция (ESA), установява, че кометата 67P/Chury излъчва ултравиолетово сияние, генерирано от заредени частици на слънчевия вятър. Когато се приближи достатъчно до Слънцето, ледената повърхност на комета сублимира, създавайки този космически спектакъл.

„Първоначално смятахме, че ултравиолетовите емисии от кометата 67P са феномени, известни като „дневна светлина“, процес, причинен от слънчеви фотони, взаимодействащи с кометен газ“, обяснява Джоел Паркър (Joel Parker) от Southwest Research Institute в списание Nature Astronomy. – „Бяхме изненадани да установим, че UV емисиите са сияния, задвижвани не от фотони, а от електрони на слънчевия вятър, които разграждат водата в комата на кометата, при което движението им се ускорява в заобикалящата среда, генерирайки суперактивни атоми. Те излъчват това сияние.“

Но ако няма атмосфера, как се формира сиянието?

Кометата 67P няма атмосфера, но има комагазообразна обвивка, получена от отделянето на натрупан в леденото ядро на кометата газ. Когато електроните на слънчевия вятър се сблъскат с този газ, произвеждат полярни сияния. Тъй като обаче кометата няма собствено магнитно поле, аврората ѝ е доста дифузна, за разлика полярното лъчение на Земята и Марс, например. Въпреки това, новото откритие ни помага по-добре да разбираме как се генерират сиянията в Слънчевата система.

Четете още
След шест години в космоса, японска космическа сонда се прибира на Земята

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading