В Китай откриха нови видове динозаври, живели преди 125 милиона години

Фосилите са намерени във вулканичен поток (лахар), поради което са отлично запазени

 425 

Международен екип от археолози откри в Китай перфектно запазени фосилни останки от нов вид динозавър, обитавал Земята преди 125 милиона години.

Вкаменелостите са открити в леглата на Луджиатун (Lujiatun), в най-старите слоеве от формацията Yixian, в североизточната китайска провинция Ляонин. Според изследователите, чиито открития са публикувани в научното списание PeerJ, динозавърът бил затиснат от вулканично изригване, докато спял в леговището си.

нови видове динозаври
Фосилите на Changmiania liaoningensis / Снимка: PeerJ

„Животните са били залети от вулканични утайки или още докато са били живи, или непосредствено след смъртта си“, казва за CNN палеонтологът Паскал Годефройт (Pascal Godefroit) от Кралския институт по естествени науки в Белгия. – „Съдбата на тези динозаври много напомня на историята на погребания под лавата Помпей в Италия, когато Везувий изригва през 79 г..“

Да се заровиш в земята

Новият вид динозаври, който археолозите нарекоха Changmiania liaoningensis (от„changmian“, което на китайски означава „вечен сън“), е живял през периода Креда и е бил малък по размер, тревопасен динозавър (дълъг 1,2 метра).

Четете още
Мистерията на диамантите от метеорита, паднал в Судан

„Изследвайки костите на краката и опашката му, установихме, че това животно е бягало много бързо. Освен това някои характеристики на скелета предполагат, че Changmiania liaoningensis е можел да се заравя в земята – копаел е дупки за бърлога, както правят днес зайците.“, добавя Годефройт. – „Вратът и предмишниците му са много къси, но силни, а плешките му са характерни за ровещите гръбначни животни. Предната част на муцуната му е с форма на лопата.“

El Confidencial

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading