Как да разберете дали приложенията, инсталирани на вашия iPhone, ви шпионират?

iPhone

В новата си актуализация Apple положи големи усилия да подобри поверителността на своите потребители

 859 

Понякога имаме чувството, че мобилният ни телефон ни „чува“, като говорим. Например, ако говорим с някого за хамбургери, след известно време ни се предлагат реклами за заведения за бързо хранене.

Нова актуализация на iOS 14 на Apple , вече ще ни уведомява, когато използваното приложение ни „чува“. Горе, вдясно, точно над индикатора на батерията, ще светва оранжева „предупредителна точка“.

iPhone
Оранжевата точка ви предупреждава, ако ви „слушат“. / Снимка: Apple

„В горната част на екрана се появява индикатор всеки път, когато дадено приложение използва микрофона или камерата. А от „Контролен център“ можете да проверите дали дадено приложение ги е използвало наскоро“, се казва в изявление на Apple, цитирано от  LAD Bible.

Поверителността, основно право

Така ще можете да проверявате разрешенията, които всяко приложение има, а от менюто „Настройки“ ще имате опция да откажете приложенията, на които не искате да позволите достъп или да ги деинсталирате.

Четете още
Google диагностицира пациенти с коронавирус

В допълнение към оранжевия индикатор, имате достъп до информация за политиките на поверителност на всяко приложение в App Store, преди да го изтеглите.

Според Apple, „поверителността е основно човешко право и е във фокуса на  всеки наш продукт. С iOS 14 ви даваме по-голям контрол върху данните, които споделяте и повече прозрачност при използването им“.

В допълнение, за да защити поверителността ви, актуализацията включва и други новости. Например приложенията, които се нуждаят от достъп до фотогалерията, няма да е нужно да визуализират всички изображения, а можете да изберете определени снимки или папки, които да се включват в тях.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading