Най-древните сперматозоиди са на възраст 100 милиона години

Най-древните сперматозоиди

Най-старите сперматозоиди, датират от Креда, преди около 100 милиона години и са открити в Мианмар във вкаменелост на женско ракообразно, запазено в кехлибар

 475 

Според проучване, публикувано в Proceedings of Royal Society B, откритите ракообразни са 39, като 31 от тях принадлежат към нов вид, наречен Myanmarcypris hui, от класа остракоди. Ракообразните са намерени в кехлибар с размерите на пощенска марка в мина в северната част на Мианмар, Бирма. Вкаменелостите са се запазили толкова дълго, защото кехлибарената среда е единствената, която херметизира меките тъкани.

Един възрастен женски остракод е бил толкова запазен, че учените идентифицират четири малки яйца (всяко с диаметър само 50 микрометра, по-малко от диаметъра на човешки косъм) и маса от нещо в семепроводите, което прилича на спагети.

Хи Уанг (He Wang), палеонтолог в Китайската академия на науките, чрез компютърна томография реконструира триизмерен образ на тази маса и я изпраща на експерта по остракоди и палеонтолог от Унивеситета Ludwig Maximilian в Мюнхен, Грмания, Ренате Мацке-Караш (Renate Matzke-Karasz).

„Веднага го поздравих, че е реконструирал най-старите сперматозоиди на животни. В репродуктивните трактове на останки от женски ракообразни категорично идентифицирахме гигантски сперматозоиди. Това прави тези остракоди най-старите вкаменелости със сперматозоиди“, казва Мацке-Караш.

Четете още
Експерименти с неутрино и антинеутрино обясняват състава на Вселената

Уанг, Мацке-Караш и колегите им изчисляват, че всеки сперматозоид е с дължина 200 микрометра.

„Откриването на гигантски сперматозоиди отпреди 100 милиона години е вълнуващо, защото гигантските сперматозоиди са енергоемък начин за размножаване. Те изискват генерирането на много енергия от индивида носител на репродуктивния тракт. Чифтосването също отнема много време и енергия, когато са замесени гигантски сперматозоиди“, се казва в статията, публикавана на 16 септември в Proceedings of Royal Society B.

Остракодите съществуват от 500 милиона години и са ни познати хиляди съвременни видове, така че намирането на вкамененелости от тези ракообразни не е необичайно. Много от съвременните екземпляри са носители на гигантски сперматозоиди, достигащи дължина от 0,46 инча (11,8 милиметра) – по-големи от животното, което ги произвежда.

Новооткритите екземпляри обаче ни позволиха да научим подробности за техните вътрешни органи, включително за репродуктивните.

Ракообразните са били анализирани с компютърни 3D рентгенови реконструкции и изображенията разкриват изненадващи подробности за анатомията на тези животни – от миниатюрните крайници до репродуктивните органи.

Преди това откритие, най-старите сперматозоиди от животни са датирани от преди около 50 милиона години и са намерени в Антарктида.


ГАЛЕРИЯ

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading