Неизвестна генетична линия на мумия от Андите

Малко мумии от Андите са били предмет на толкова много коментари, като познатата Хуанита, дамата на Ампато от Арекипа, но откритата през 1985 г. в планината Пирамида в Аржентина мумия на дете, отдадено в зловещия ритуал капакоча, може да ѝ съпрничи по популярност.

 1,330 

Понастоящем детската мумията се намира в град Куйо, Мендоса, Аржентина и е била отдадена на боговете при капакоча – церемонии срещу глад, суша или сблъсък с комета. Не случайно инките са преминавали големи разстояния, в търсене на свещено място за жертвоприношенията си. По късно тези места са се превръщали за тях в центрове на цивилизацията или както са казвали: „да посеят мъртви, за да жънат живи“. Един от участниците в проучването споделя: „Церемонията капакоча е бил много специален ритуал за инките. Те са го приемали не като ужасяваща традиция, а като начин за връзка със задгробния живот“.

Заключенията на испано-аржентинския екип учени са публикувани в списанието Scientific Reports. Биопсията от черния дроб на мумията за секвениране на митохондриален геном, е дала изненадващи резултати: генетичната линия или хаплогрупата на мумията не съответства на тази от съвременните популации.

Професорът по генетика в Университета на Сантяго де Компостела, Антонио Елакуриага (Antonio Ellacuriaga), увери, че „този митохондриален геном се предава от майките на техните деца и, според тях, той е възникнал в тази част на планетата преди 14 000 години, за когато се смята, че са първите миграции на хора на американския континент. Загадъчното изчезване на генома вероятно се дължи на многобройните смъртоносни пандемии сред местното населения, в резултат на пристигането на европейците. Ето защо се заехме да търсим хора с тази хаплогрупа, проучвайки останки на член от племето Вари. Варите са възникнали преди инките, но понеже в пространствено-времева перспектива съвпадат с тях, е възможно да се открие родство между двете групи“.

Интересното в новото изследване, освен появата на неизвестен генотип (или поне че не съответства на автохтонните общества на генетично ниво), е, че за първи път е проведено генетично проучване на мумия на Анд.

Следващата стъпка е изясняване на последователността на целия геном на мумията, което би предложило изключително ценна информация за неговите житейски навици, патологии или физически характеристики. Според Антонио Елакуриага, „коренното население и инките са измрели поради епидемии от патогени и изучаването на микробиом от архаична проба ще ни позволи да установим архитектурата му. Белият дроб не е стерилна тъкан, а съхранява фауна и флора, които бихме искали да характеризираме, тъй като те могат да предоставят много интересни данни за патогените и как са възникнали инфекциите.“

 

Четете още
Публикуват „фейсбука“ на човешките протеини

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading