Открита е галактика-близнак на Млечния път в ранния стадий на Вселената

Галактиката SPT0418-47 е била голям и напълно формиран обект още 1,4 милиарда години след Големия взрив – 4,5 милиарда години по-рано, отколкото се предполагаше

 1,521 

Преди 12 милиарда години, когато Вселената е била само 10% от сегашната си възраст, най-ранните галактики са били на около няколкостотин милиона години. Водородните мъглявини, генерирани от Големия взрив, постепенно се охлаждат и през първите няколко милиарда години започват да се образуват първите звезди и галактики. Досега астрономите предполагаха, че екстремните астрофизични процеси и условия на тази ранна Вселена са генерирали галактики, много по-различни от познатите ни днес – по-горещи и нестабилни, все още влияещи се от сливанията помежду си и от експлозии на свръхнови.

В публикация в списание Nature обаче, група изследователи от Max Planck Institute, Германия, показва, че тази хипотеза трябва да бъде преразледана.

За да анализират една от ранните галактики, астрономите използват радиотелескопната платформа ALMA (Atacama Large Millimeter/submilimeter Array), система от 66 телескопа, разположена на повече от 5000 метра надморско равнище в пустинята Атакама (Чили). Учените са идентифицирали сигнал от много ранен обект, още от времето, когато Вселената е била едва на 1,4 милиарда години (сега е 13, 7 милиарда). И за тяхна изненада обектът не е бил хаотичен и нестабилен, а по структура е приличал на Млечния път.

Досега се смяташе, че големите галактики са се образували от сливания на по-малки

„Структурите, които наблюдаваме днес в спиралните галактики, вече са съществували преди 12 милиарда години“, казва Франческа Рицо (Francesca Rizzo), един от авторите на проучването. – „Въпреки че галактиката SPT0418-47 няма характерните рамена на Млечния път, тя има въртящ се диск и галактическа издутина – характеристики, които не са наблюдавани при галактиките от тази ранна възраст на Вселената.“

Неотдавна беше открита и друга подобна галактика, – Wolfe Disk – която също е подобна на нашата и е съществувала преди повече от 12 милиарда години. Новите проучвания показат, че някои от масивните галактики в ранната Вселена са били стабилни и с развита структура. Общоприетата хипотеза за формирането на масивните галактики е от сливането на няколко по-малки, чрез екстремно натрупване на студен газ.

Четете още
Планети без звезди скитат из Млечния път

Обикновено са необходими около 6 милиарда години, докато една галактика образува добре оформен диск, като този на Млечния път (нашата галактика е разполагала с четири пъти повече време за образуването си от SPT0418-47), но последните открития показват, че галактиките могат да се формират много по-бързо и по други начини, различни от процеса на екстремно натрупване на студен газ.

В допълнение, SPT0418-47 и Wolfe Disk имат капацитет да формират звезди много бързо, което е индикация, че въпреки стабилността си, в тях протичат изключително екстремни енергийни процеси.

Въпреки че тези галактики сега имат подобни структури на Млечния път, ако след няколко милиарда години отново погледнем в тази посока, ще установим, че SPT0418-47 се е превърнала в елиптична галактика, без спираловидни рамена. В следващите години изучаването на тези нови обекти ще ни даде по-реална представа за ранната възраст на Вселената и за формирането на първите галактики.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading