Пандемиите са резултат от унищожаването на природата

Пандемиите

Съвместен апел на ООН, СЗО и СФП за по-добро бъдеще за хората и за планетата

 1,265 

Организацията на обединените нации (ООН – UN), Световната здравна организация (СЗО – WHO) и Световният фонд за природата (СФП – WWF) направиха съвместно обръщение, предупреждавайки, че пандемиите са причинени от унищожаването на природата и от ефекта на човешката дейност, като напр. обезлесяване и търговия с диви животни.

„През последните години наблюдаваме появата на много нови заболявания, – Zika, Zida, Zars и Ebola – които, макар и да звучат различно, произхождат от животински популации, живеещи в условия на силен стрес в заобикалящата ги среда“, предупреждават в съвместна публикация в The Guardian изпълнителния директор на WWF, Марко Ламбертини, изпълнителният директор на Конвенцията по биологичното разнообразие на ООН, Елизабет Марума Мрема и директорът на Околната среда, климатичните промени и здраването на СЗО, Мария Нейра.

„Новите заболявания илюстрират как разрушителното ни поведение към природата застрашава собственото ни здраве. Повечето нововъзникващи заболявания са причинени от човешката дейност. Такава е истината и тя се игнорира от десетилетия.“

Съвместната статия на трите организации съвпада с публикуването на доклад от WWF (най-голямата и престижна природозащитна организация) за глобалното въздействие на Covid-19, в който се обобщава, че „рискът от нови болести е по-висок от всякога и, без преувеличение, съществува тенденция за унищожение в глобален мащаб на здравеопазване, икономика и сигурност.“

Докладът на WWF акцентира на връзката между зоонозните болести (предавани от животни на хора) и човешкия натиск върху екосистемите – безразборното изсичане на горски площи, интензивното земеделие и трафика на диви животни.

Четете още
Славой Жижек: „Да организираме общество с по-семпъл начин на живот“

И трите организации апелират за предприемане на спешни мерки „за изграждане на по-добро бъдеще за хората и за планетата“, като пълната забрана на търговията с диви животни, драстично завишаване на санкциите за нерегламентирано обезлесяване, пакет от помощи за общностите, най-засегнати от кризата и разработване на икономически спасителни програми за „зелено възстановяване“.

Единно здраве

В статията се настоява правителствата да приемат на извънредна конференция през септември 2020 г. Рамково споразумение за биологичното разнообразие, кореспондиращо с Парижкото споразумение за климата. Призовава се също и за интегриран подход по концепцията One Health*.

„Covid-19 ни дава още една причина да се грижим за природата, но това, което се случва, е точно обратното – от Меконг, от Амазония, от Мадагаскар… при нас пристигат доклади за активиране на бракониерството, в момент, когато най-много се нуждаем от възстановяване на природата. Трябва час по-скоро да приемем мерки за зелено възстановяване, като преход към нов модел на обществена конфигурация, поставящ природата във фокуса на човешката дейност. Ако не го направим и спестим инвестициите, необходими за опазване на околната среда, здравните системи и социалната сигурност, ще продължим да възпроизвеждаме същата фалшива икономика. А сметките, които ще трябва да платим в бъдеще, ще са многократно по-големи“, завършват Ламбертини, Мрема и Нейра.

–––––––––

* One Health (от анг. „единно здраве“) „е съвместни усилия на множество дисциплини, работещи на местно, национално и глобално ниво, за постигне на оптимално здраве за хора, животни и околна среда“ – дефиниция от Работната група за единна здравна инициатива.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading