Джордж Бенджамин: „Спешно се нуждаем от глобална система за превенция“

Джордж Бенджамин

Джордж Бенджамин, президент на Американската асоциация за обществено здравеопазване, казва, че изобщо не е доволен от управлението на кризата в страната и остро критикува Доналд Тръмп

 763 

Интервю на Тони Гарсия (Toni García), El Pais, 13 юни 2020

Джордж Бенджамин (George Benjamin) (р. Чикаго, 1952 г.) е една от най-влиятелните фигури в американската медицина и най-вече в общественото здравеопазване. Като президент на Американската асоциация за обществено здравеопазване (APHA), той апелира, в продължение на почти две десетилетия, за изграждане на, досъпна за всички, американска здравна система. През 2016 г. Бенджамин е определен от президента Барак Обама за член на Националния консултативен съвет по инфраструктура, чиято функция е поддържане на работата на ключовите държавни структури в условия на криза.

Бенджамин е не само един от учените, апелиращи за безплатно обществено здравеопазване, но и един от най-добрите професионалисти в своята област в САЩ. Работил е като експерт в Здравния департамент в Мериленд и като директор по Обществено здравеопазване на окръг Колумбия. През 2007 г., е един от експертите, подготвящи план за действие при извънредни ситуации срещу биотероризма. Така че, кризата с коронавирусната пандемия, е във фокуса на работата му през последните месеци.

С Бенджамин разговаряме за пандемията от Covid-19, за ситуацията в Съединените щати след смъртта на Джордж Флойд и за несигурността в здравеопазването и икономиката. В този разговор той споделя „дали е възможно да се върнем към нормалността, независимо дали е наречена „нова нормалност“ или без „нова“ отпред. Ние сме устойчива нация, готова да преодолее всеки конфликт. Това е моментът на нашето пробуждане. Виждайки на протестите хора с различен цвят на кожата, съм оптимист, че в крайна сметка ще успеем да преодолеем всичко това.“

Въпрос: Да поговорим за пандемията. Прави впечатление опасен прецедент: минималната социалната дистанция не се спазва, а все още сме в разгара на пандемията. Какво мислите?

Отговор: Вярно е. Но не е начинът да виним хората, а колкото е възможно по-скоро медицината да намери диагностика за симптомите на вируса в начален стадий. Последните седмици в САЩ са рискови, защото много хора застанаха един до друг, без никакви предпазни мерки на демонстрациите след смъртта на Джордж Флойд. Дано след година не съжаляваме за тези нарушения на сигурността по време на пандемия. Кой знае, невъзможно е да се предвиди!

В: Какво можеше да се направи?

О: Много по-стриктни карантинни параметри, засилен контрол по границите, прецизно структуриране на посланията. Има какво да се направи. Вирусът може да стане по-агресивен, ако не се използват маски и ръкавици. Също така трябва да се засили контрола на всички хората, пристигащи в САЩ, а не само от Китай. Тези мерки не биха премахнали пандемията като с магическа пръчка, но ще ограничичат разрастването ѝ. Все отнякъде трябва да се започне. Закъсняхме! Ако бяхме предприели адекватните действия тогава, когато го направиха европейските страни, щяхме да спасим много животи.

Четете още
Програмата Артемис, с която САЩ планира да колонизира Луната

В: Как ще коментирате мерките на американската администрация срещу вируса?

О: Никак не съм доволен. Можеше да се направи повече и много по-рано. Надявам се оттук нататък да се проумее, че е нужно аварийно инвестиране в преструктуриране на здравната система.

В: Как виждате бъдещето?

О: Да си припомним трагедията през 1918 г. – 50 милиона души загубиха живота си, сякаш целият свят се стовари върху нас, трябваше да започнем да изграждаме Америка отначало. Същото се случва и сега. След Депресията се е смятало, че обществото ще обърне повече внимание на здравната система, като превенция за бедствия. Но ние сме същества с твърде къса памет, на които отново и отново трябва да се напомня.

В: Ще излезе ли обществената здравна система по-силна от тази пандемия?

О: В САЩ тепърва предстои да се изгражда система за обществено здравеопазване. Хеметизирането на здравната система не е прецедент за Съединените щати, случва се в Европа, Азия, навсякъде. Отдавна и не само в САЩ структурите на общественото здравеопазване са дестабилизирани. И проблемите на са свързани само с настоящата пандемия, а и с хроничните заболявания или различните видове зависимости. Спешно се нуждаем от глобална система за превенция – това е еднственият начин за предотвратяване и управление на кризи. В момента осъзнаваме цената на нашето бездействие. Повече от 20 години настоявам за разрабитване на стройна стратегия от здравни превенции и съм сигурен, че това е единственият разумен вариант.

В: Казвате, че самите ние сме „тайното оръжие срещу пандемията“. Какво означава това?

О: В днешно време където и да живеете, каквото и да работите, втората ви професия е здравен работник. От вас зависи, дали мерките срещу пандемията, които са зададени, работят или – не. От вас и вашите действия зависят живота и смъртта на много хора. Искам само да кажа: не носете маската за себе си, носете я за другите. И нещо много важно: трябва да знаем, че тази пандемия не е най-лошото, което може да ни се случи – след нея ще има други, много по агресивни и унищожителни. И трябва да сме подготвени. Много е важно цялото човечество да живее с това познание и нагласа.

В: Какво мислите за някои изказвания на Тръмп, като, например, инжектирането на дезинфектанти за превенция и терапия на вируса?

О: Президентът Тръмп няма мнение по този въпрос. Той не е медик и и няма познанията за да назначава терапии. Слушам внимателно всяка негова дума, след което се мъча да забравя възможно най-бързо всичко.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading