Алопецията: решение чрез култивиране на стволови клетки

Алопецията

Култивирани от 4 до 5 седмици органоиди, са способни да възстановят кожната тъкан

 453 

Проучване на учени от Колежа за обществено към Harvard University, публикувано в сп. Nature, съобщава, че за алопецията (косопад), е намерено решение.

Изследователите, използвайки човешки плюрипотентни стволови клетки, са създали органоиди, които, култивирани в продължение от 4 до 5 седмици, са в състояние да регенерират кожна тъкан с космени фоликули, мастни жлези и система от нервни клетки.

Тази метод не само ограничава ефектите от алопецията, но и предоставя важни данни за разбирането на някои други заболявания и развитие на реконструктивната хирургия.

Проведени са редица тестове на новата терапия за алопеция, за да се установи развитието на култивирани (изкуствени) клетки в лабораторни условия, защото е ясно, че възстановяването на естествената тъкан, поради разнообразните ѝ функции за организма, е силно затруднено.

Четете още
Обединеното кралство започва тестове на ваксина срещу коронавирус върху хора

В замяна на това, култивираните органоиди, след 4-5 седмици генерират няколко слоя епидермис, космени фоликули с мастни жлези и мрежа от нервни веръзки.

Органоиди, присадени на лабораторни гризачи, са генерирали космена покривка от 2 до 5 милиметра. Въпреки обнадеждаващите резултати, учените смятат, че за да се превърне новият метод в действаща терапия, са нужни още доста тестове и работа в лабораторни условия.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading