В земното ядро се намира най-големият запас от вода на планетата

В земното ядро се намира най-големият запас от вода

Водата е примесена с разтопеното желязо на земното ядро

 1,831 

„Ядрото на Земята е най-големият воден резервоар на планетата“, до тази констатация е стигнал екип от учени, ръководен от Юнгуо Ли (Yunguo Li), от Факултета по математика и физика към Университетския колеж в Лондон (University College London).

Известно е, че под земната кора, сред минералите в мантията, има големи количества водни ресурси. Според новото проучване, публикувано в Nature Geoscience, в по-долните пластове на планетата, обаче и най-вече в ядрото ѝ е възможно да има много повече вода. Според Ли: „В земното ядро, за което досега се смяташе за невъзможно да съдържа вода, вероятно има водни примеси, равняващи се на пет океана“.

Учените предполагат, че водата е примесена с разтопеното желязо на ядрото, но понеже е невъзможно да се достигне до тази дълбочина, единственият начин за проучване на консистенцията му е чрез лабораторни симулации. Методът не е в състояние да пресъздаде високото налягане при възникването на ядрото, но самият процес на възникване е напълно постижим. Симулация на зараждането на ядрото би изяснила причината за наличие на вода на планетата, по принцип.

Четете още
Норман Фостър: бъдещето е в адаптиране към промените, иновации в архитектурата и... Луната

За да се установи количеството вода в центъра на Земята, трябва да се констатира тенденцията за посоката на движение на водата – към мантията или към ядрото. За тази констатация, обаче, е нужно първо да се знае количеството вода, налично в началната фаза на създаването на Земята, когато ядрото се отделя от мантията.

По въпроса за възникването на водата на нашата планета има две хипотези. Според първата, тя е привнесена на чрез комети и астероиди, а според втората – на Земята е имало вода първоначално, още когато се е формирала.

Използвайки симулации чрез молекулярна динамика и термодинамична интеграция, учените констатират, че тенденцията за движението на водата е с посока към ядрото, което води до заключението, че повечето вода, при отделянето на ядрото от мантията, би отишла в земното ядро, а по-малко – в мантията.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading