В земното ядро се намира най-големият запас от вода на планетата

В земното ядро се намира най-големият запас от вода

Водата е примесена с разтопеното желязо на земното ядро

 1,458 

„Ядрото на Земята е най-големият воден резервоар на планетата“, до тази констатация е стигнал екип от учени, ръководен от Юнгуо Ли (Yunguo Li), от Факултета по математика и физика към Университетския колеж в Лондон (University College London).

Известно е, че под земната кора, сред минералите в мантията, има големи количества водни ресурси. Според новото проучване, публикувано в Nature Geoscience, в по-долните пластове на планетата, обаче и най-вече в ядрото ѝ е възможно да има много повече вода. Според Ли: „В земното ядро, за което досега се смяташе за невъзможно да съдържа вода, вероятно има водни примеси, равняващи се на пет океана“.

Учените предполагат, че водата е примесена с разтопеното желязо на ядрото, но понеже е невъзможно да се достигне до тази дълбочина, единственият начин за проучване на консистенцията му е чрез лабораторни симулации. Методът не е в състояние да пресъздаде високото налягане при възникването на ядрото, но самият процес на възникване е напълно постижим. Симулация на зараждането на ядрото би изяснила причината за наличие на вода на планетата, по принцип.

Четете още
Еякулацията съдържа над 30 000 терабайта генетична информация

За да се установи количеството вода в центъра на Земята, трябва да се констатира тенденцията за посоката на движение на водата – към мантията или към ядрото. За тази констатация, обаче, е нужно първо да се знае количеството вода, налично в началната фаза на създаването на Земята, когато ядрото се отделя от мантията.

По въпроса за възникването на водата на нашата планета има две хипотези. Според първата, тя е привнесена на чрез комети и астероиди, а според втората – на Земята е имало вода първоначално, още когато се е формирала.

Използвайки симулации чрез молекулярна динамика и термодинамична интеграция, учените констатират, че тенденцията за движението на водата е с посока към ядрото, което води до заключението, че повечето вода, при отделянето на ядрото от мантията, би отишла в земното ядро, а по-малко – в мантията.

 

Предложено


АктуалноВидео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading