Дерек Шовин, полицейският служител, отговорен за бруталните 8 минути и 46 секунди, които подпалиха САЩ

Дерек Шовин

29 жалби срещу Дерек Шовин, полицаят, обвинен в убийството на афроамериканеца Джордж Флойд

 1,020 

За по-малко от 24 ч. Дерек Шовин (Derek Chauvin) беше преместен три пъти в различни затвори на щата Минесота, докато властите не се увериха, че е гарантирана безопасността му. В момента, полицаят, сътворил 8-те минути и 46 секунди полицейска бруталност, които убиха Джордж Флойд и предизвикаха най-голямата вълна от расови протести в Съединените щати, след убийството на Мартин Лутър Кинг, се намира в сектора за максимална сигурност в затвора Oak Park Heights, на 35 минути с автомобил източно от Минеаполис.

44-годишният Шовин е обвинен в убийство от втора степен на Джордж Флойд (George Floyd). Съдебно решение му наложи гаранция от 500 000 долара, които все още никой не е платил. Не се очаква съпругата му да събере такава сума и да плати, защото след като научи за ареста на съпруга си и обвиненията за убийство срещу него, тя обяви, че се развежда с Шовин.

В полицейското досие на Шовин, за почти две десетилетия служба в полицията на Минеаполис, са записани редица инциденти и оплаквания за начина му на работа, които не са били взимани под внимание от неговите началници.

Информацията разкрива пълна липса на контрол в полицейското управление, където е служил Шовин. При директора на полицейския синдикат на Минеаполис, Боб Крол (Bob Kroll), има 29 жалби срещу него. Само при три са предприети дисциплинарни разпоредби. Но за обвиненията в неправомерна употреба на сила и расова дискриминация, не са предприети никакви действия.

Шовин е участвал в няколко престрелки. През 2006 г. е стрялял и убил мъж, за когото се твърди, че е извадил оръжие срещу полицая. През 2008 г. в полицейските доклади има запис, че е стрелял по съпруг, обвинен в домашно насилие. През 2011 г. открива огън по мъж, който успява да избяга. За тези свои действия Шовин не е порицаван, а насърчаван от полицейското управление, в което е служил в продължение на почти 20 г..

Четете още
Социалното дистанциране е по-ефективно срещу Covid-19, отколкото ограниченията за пътуване

Пол Шнел (Paul Schnell), директор на пенитенциарния център в Минесота, казва, че в момента Шовин е под закрила на юридическа клауза, известна като „административна сегрегация“. С други думи, за него е в сила рутинна процедура за защита, приложима за всички затворници с агресивен криминален профил, който ги прави мишена за саморазправа от страна на други затворници.

Съпругата на полицая, Кели Шовин, обяви, че е „опустошена“ от действията на съпруга си. Кели е родена в Лаос през 1974 г. и е бивша кралица на красотата на Минесота. Преди да се омъжи за Шовин, тя е живеела в бежански лагер в Тайланд, бягайки от войната в страната си, след което имигрира в Съединените щати.

Принудена от правилата, наложени от етническата ѝ група, Hmong, Кели се омъжва на 18 години, без нейно съгласие. В последствие бяга от насилствения си съпруг си и установява в Минесота с двете си деца. Докато работ в медицинския център по радиологията в Минеаполис, тя се среща с полицейския служител Шовин, който идва като пациент. А по-късно двамата скючват брак.

 

video
Арестът на Джордж Флойд, при който беше убит

Дело за граждански права срещу полицията в Минеаполис

„Полицията в Минеаполис използва седем пъти повече агресия при задържане и разпити на афроамериканци, отколкото на бели граждани. От населението на Минеаполис, 430 000 души, само 20% са чернокожи.“

Това е извадка от заведеното дело за граждански права на щата Минесота срещу полицейския отдел в Минеаполис за действията на четиримата му служители по време на ареста, довел до смъртта на Джордж Флойд.

„Мълчанието е съучастие в престъпление. Гражданите на Минеаполис могат да разчитат на администрацията на щата Минесота и ги призоваваме да споделят всички данни за насилие, с които разполагат, за да ги използваме като инструмент за изкореняването на расизма в Съединените щати“, заяви губернаторът на Минесота, Тим Уолз (Tim Walz).

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading