Пухахону е най-големият вулкан на Земята

Пухахону

Магмената мантията на Хавайската императорска верига е с диаметър между 500 и 600 км. и с дълбочина до 2000 км.

 803 

Според ново проучване, най-големият вулкан на Земята не е Мауна Лоа (Mauna Loa) на Хаваите, както се смяташе от юли 2019 г., а Пухахону (Puhahonu), разположен също на Хавайските острови, чийто обем е между 119 000 и 177 000 кубически километра – двойно по-голям от Мауна Лоа.

Пухахону се издига само 50 метра от морето, но измервайки обема на потопената му под водата част, изследователите от Хавайския университет в Маноа (University of Hawaii at Manoa), Хонолулу, са констатирили, че този вулкан е най-голямият на планетата. „Новите батиметрични данни (от дълбините), гравитационните карти и прецизните изчисления на обема показват, че вулканът Пухахону е най-големият активен вулкан“, се казва в изследването, публикувано в научното списание  Earth and Planetary Science Letters.

В превод от хавайски Puhahonu означава „костенурка, изплуваща за въздух“. Мегавулканът се показва само с 30% от обема си извън морето. Изследователите са устанановили, че под натиска от тежестта, земната кора около вулкана е потънала с няколко километра от образуването му – преди около14 милиона години.

Наличието на оливин и други минерали в скалните проби показват, че магмата на Пухахону е била много гореща, около 1700°С, което е доста над магмените температури на другите хавайски вулкани. Температурата на магмата е определящ фактор за изясняването на начина, по който е възникнал Пухахону.

Четете още
Защо някои птици живеят бързо и умират млади?

Възникването на Пухахону

Хавайската императорска верига, където е разположен Пухахону, е една от най-важните вулканични системи в света, чието образуване е в резултат от „гореща точка“. Това е място, където мантийният шлаг* преминава през земната кора и, излизайки на повърхността, образува вулкани.

„Раждането на Пухахону се е случило мигновено“, – се казва в проучването, – „тоест една-единствена „вълна“ от магма се е издигнала, разширявайки екстремно диаметъра на магмената камера, след което повишеното налягане е изригнало на повърхността, образувайки вулкана“.

Магмената мантията на Хавайската императорска верига е с диаметър между 500 и 600 км. и с дълбочина до 2000 км.. „Горещата точка“, за около 85 милиона години, е генерирала 750 000 куб. км скални масиви, включително Пухахону – най-голямият активен вулкан на Земята.

––––––––

* Пукнатина, през която, нагретите до много високи температури земни сегменти, от дълбините на планетата се изкачват към повърхността.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading