Пухахону е най-големият вулкан на Земята

Пухахону

Магмената мантията на Хавайската императорска верига е с диаметър между 500 и 600 км. и с дълбочина до 2000 км.

 275 

Според ново проучване, най-големият вулкан на Земята не е Мауна Лоа (Mauna Loa) на Хаваите, както се смяташе от юли 2019 г., а Пухахону (Puhahonu), разположен също на Хавайските острови, чийто обем е между 119 000 и 177 000 кубически километра – двойно по-голям от Мауна Лоа.

Пухахону се издига само 50 метра от морето, но измервайки обема на потопената му под водата част, изследователите от Хавайския университет в Маноа (University of Hawaii at Manoa), Хонолулу, са констатирили, че този вулкан е най-голямият на планетата. „Новите батиметрични данни (от дълбините), гравитационните карти и прецизните изчисления на обема показват, че вулканът Пухахону е най-големият активен вулкан“, се казва в изследването, публикувано в научното списание  Earth and Planetary Science Letters.

В превод от хавайски Puhahonu означава „костенурка, изплуваща за въздух“. Мегавулканът се показва само с 30% от обема си извън морето. Изследователите са устанановили, че под натиска от тежестта, земната кора около вулкана е потънала с няколко километра от образуването му – преди около14 милиона години.

Наличието на оливин и други минерали в скалните проби показват, че магмата на Пухахону е била много гореща, около 1700°С, което е доста над магмените температури на другите хавайски вулкани. Температурата на магмата е определящ фактор за изясняването на начина, по който е възникнал Пухахону.

Четете още
Климатични промени: видимите последици

Възникването на Пухахону

Хавайската императорска верига, където е разположен Пухахону, е една от най-важните вулканични системи в света, чието образуване е в резултат от „гореща точка“. Това е място, където мантийният шлаг* преминава през земната кора и, излизайки на повърхността, образува вулкани.

„Раждането на Пухахону се е случило мигновено“, – се казва в проучването, – „тоест една-единствена „вълна“ от магма се е издигнала, разширявайки екстремно диаметъра на магмената камера, след което повишеното налягане е изригнало на повърхността, образувайки вулкана“.

Магмената мантията на Хавайската императорска верига е с диаметър между 500 и 600 км. и с дълбочина до 2000 км.. „Горещата точка“, за около 85 милиона години, е генерирала 750 000 куб. км скални масиви, включително Пухахону – най-голямият активен вулкан на Земята.

––––––––

* Пукнатина, през която, нагретите до много високи температури земни сегменти, от дълбините на планетата се изкачват към повърхността.

 

0 0

Предложено


АктуалноВидео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Loading