SpaceX извежда в орбита двама астронавти

SpaceX извежда в орбита двама астронавти

Мисията на компанията на Илон Мъск, в сътрудничество с NASA, е първият опит да се изведат астронавти в орбита от девет години насам

 530 

Космическият кораб, сбъднатата мечта на милиардера Илон Мъск (Elon Musk), излетя тази събота от Космически център „Кенеди“ на Кейп Канаверал. Това парче земя в източна Флорида е култово за историята на човечеството и е дълборо закодирано в колективната памет на американците. Малката точка на картата е избрана преди повече от половин век за портал към открития космос. От стартова площадка 39 на Космическия център „Кенеди“ излетя ракетата Apollo 11, с която човекът стъпи на Луната. И ето че сега, в 15:22 ч. (местно време), американската мечта отново оживя.

Това е нова епоха в космонавтиката, при която частни проекти влизат в конкуренция за изследване на космоса. За първи път, от близо десетилетие, САЩ изпраща астронавти в орбита от американска земя. Историята се повтаря, но в същото време всичко е различно.

SpaceX извежда в орбита двама астронавти
Вицепрезидентът на САЩ, Майк Пенс (вляво) и президентът, Доналд Тръмп (вдясно), присъстват на изстрелването на „Crew Dragon“ от Cape Canaveral. MANDEL NGAN / AFP

Дъг Хърли и Боб Бенкън са първите астронавти на NASA, които летят за частна компания. Те не бяха докарани до площадката за излитане с традиционния Astrovan, а с Tesla Model X, конструиран от SpaceX. От издигнатия на 70 м. подиум, облечени в стилните си бели костюми с логота на NASA и проектирани от SpaceX, астронавтите влязоха в капсулата Crew Dragon, инсталирана на ракетата Falcon 9.

На фона на коронавирусната пандения, от NASA решиха да не отменят старта, но апелираха към американците, да не се събират около зоната за излитане, а да наблюдават събитието по телевизор или мобилен телефон. Президентът Тръмп и вицепрезидентът Пенс бяха сред малкото ВИП гости, които наблюдаваха излитането на живо.

„В този момент Америка си поема дъх от пандемията и расовото насилие, и поглежда нагоре, търсейки светъл лъч на надежда за бъдещето, с нагласата че САЩ могат да правят изключителни неща дори в трудни времена“, каза преди старта директорът на NASA, Джим Брайдънстайн (Jim Bridenstine).

Четете още
NASA търси доказателства за паралелни вселени

Капсулата Crew Dragon, която ракетата Falcon 9 ще освобожди в открития космос, е разновидност на безпилотната Cargo Dragon, с която SpaceX, съгласно договора си с NASA, редовно транспортира товари до Международната космическа станция. Тази версия на Falcon 9, екипиран с девет двигателя, вече има 85 полета през последните 10 г.. Crew Dragon е за 7 души екипаж, но в този полет към непознатото, поемат само двама опитни астронавти-ветерани.

Робърт Бенкън (Robert Behnken) е 49-годишен, от St. Ann (Мисури), женен е за астронавтката Меган Макартър. Бенкен е доктор по машиностроене и полковник от ВВС на САЩ, където служи преди да се присъедини към NASA през 2000 г. Той е летял на совалката Endeauvour (2008 и 2010), с която има 708 ч. в космоса, като 37 ч. от тях са извън капсулата.

SpaceX извежда в орбита двама астронавти
Астронавтите на NASA Робърт Бенкън (вдясно) и Дъглас Хърли, в космически костюми, преди изстрелването на „Crew Dragon“ от Cape Canaveral. BILL INGALS / AFP

Дъглас Хърли (Douglas Hurley) е роден в Endicott (Ню Йорк), на 53 г., бивш военоморски пилот. Летял е в последната мисия на совалката Atlantis през 2011 г. Той е женен за астронавтката Карън Найберг.

„Да запалим тази свещ“, каза Хърли точно преди запалването на двигателите на Falcon 9, използвайки култовата фраза на Алън Шепърд (Alan Shepard), която той произнесе преди първото пилотирано американско пътуване в космоса, през 1961 г..

Но имаме и друг герой в това събитие – Илон Мъск. Милиардерът, който със своята компания SpaceX, основана през 2002 г., влиза в прелигированата лига от екипи, изпратили астронавти в космоса. Мъск е роден в Претория, Южна Африка, 1971 г. и дори още не е бил на бял свят, когато, на 20 юли 1969 г., Нийл Армстронг стъпва на Луната. Основател е на PayPal и Tesla. Мъск израства, вглъбен в научната фантастика, а по-късно осъзнава, че технологията, направила го богат, е подходящият инструмент за сбъдване на детските му мечти.

„Това е сбъдната мечта за мен и за всички от SpaceX“, – каза Мъск преди старта, – „и не съм очаквал това да се случи един ден. Ако преди десетилетие, някой ми бяше казал, че днес ще присъствам на това събитие, щях да му отговоря да не ме занимава с глупости“.

video
Стартът на мисията на SpaceX и NASA
САЩ се връщат в астронавтиката не само с технологични, но и с политически и философски иновациии. NASA прехвърля процедурата за извеждане на астронавти в орбита на частни компании. Епохата на Apollo, продукт на конфронтацията от Студената война, беше последвана от програмата Shuttle и провалът ѝ със совалката Challenger, която избухна в небето пред очите на целия свят, със седем астронавти на борда, на 28 януари 1986 г.. Последваха трагедиите с Columbia (2003 г.) и на Atlantis (8 юли 2011 г.). След което САЩ се бяха отказали да изпращат хора до Луната. Оттогава до днес американски астронавти летяха до Международната космическа станция с мисиите на врага от студената война, Русия – на борда на совалка Союз.

Техническите предизвикателства пред новите проекти са големи. Boeing, другата компания, номинирана от NASA за извеждане на астронавти в космоса, се провали през декември, поради софтуерни проблеми, на безпилотния си тест на Starliner. При тестове миналата година, SpaceX загуби една от капсулите си след експлозия.

САЩ почти изцяло са прехвърлили процедурата по изстрелване на спътници на териториите на Русия и Китай. SpaceX редовно изпраща и връща ракети за многократна употреба с различни клиенти на борда, заемайки 70% от пазара на услугата.

Четете още
Нови доказателства за съществуването на черни дупки с междинна маса

Ако новата мисия приключи успешно, тя ще промени нагласите ни за изпращане на хора в космоса. NASA имаше контрола и възможността на отмени старта на полета, ако се установят, застрашаващи сигурността на екипажа, проблеми. Но именно SpaceX и служителите на фирмата създадоха технологията на това ново космическо приключение. Вече има две компании, които обявиха намеренията си да се възползват от услугите на капсулата Crew Dragon, за да изпращат туристи в космоса. А Том Круз е проявил интерес да заснеме филм на Международната космическа станция. Една успешна мисия ще върне увереността ни за пилотирани космически полети, след което първата ни задача ще е да изпратим астронавтите обратно на Луната. NASA си е поставила обозрим срок за пилотирана мисия до спътника на Земята2024 година.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading