Метеоритът, избил динозаврите, е ударил Земята с възможно най-смъртоносния ъгъл

Метеоритът избил динозаврите

Мястото на удара е Мексиканският залив, а метеоритът е бил с диаметър около 12 км.. При сблъсъка, под морето в залива, остава кратер с диаметър 300 км. и дълбочина 30 км.

 544 

Еднин от най-страховитите катаклизми в историята на Земята, случил се преди около 66 милиона години, е сблъсъкът с метеорит, предизвикващ смъртта на 75% от всички живи същества на планетата, включително динозаврите. Учени установиха основната причина за размерите на унищожението – ъгълът, под който метеоритът се е блъснал в Земята.

Изследванията, извършени в кратера на падналия метеорит, заедно компютърните симулации, разкриват, че небесното тяло е ударило планетата ни под ъгъл 60°.

Гарет Колинс (Gareth Collins), професор от Imperial College London и автор на проучването, казва: „Ъгъл на сблъсъск от 45° до 60° е най-неблагоприятният, понеже е генерирал изхвърлянето на отломки до най-горните слоеве на атмосферата. Ако метеоритът беше паднал под друг ъгъл, пораженията върху климата биха били по-ограничени и локализирани. Местоположението и ъгълът на слъсъра са двата определящи фактора за размерите на бедствието. Перфектният сценариий за тотално унищожение“.

Мястото на удара е Мексиканският залив, а метеоритът е бил с диаметър около 12 км.. При сблъсъка, под морето в залива, остава кратер с диаметър 300 км. и дълбочина 30 км.

Четете още
Невъзможно е да бъдем здрави, ако живеем на болна планета

Изследванията на Колинс и екипът му са публикувани в сп. Nature Communications.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading