Преди 3.7 милиона години на Марс е имало свързани езера

Марс

Езерата са в района на Nepenthes Mensae, северозападно от кратера Gale

 653 

Изследователи от Университета в Сарагоса, Испания, са открили нови доказателства за съществуването на езера на Марс – природни образувания, съществували преди около 3,7 милиона години и които, вероятно, са били свързани помежду си.

Статията от проучването на Анхел Гарсия-Арнай (Ángel García-Arnay) и Франсиско Гутиерес (Francisco Gutiérrez) от Катедрата за наука за Земята към Универитета в Сарагоса, е публикувана в научното списание Geomorphology. Университетът в Сарагоса съобщи за откритието на официалната си уеб страница.

Изследователите са идентифицирали няколко нови депресии: десет утаечни отлагания във формата на ветрила; бивши речни долини; и 54 тераси, разположени по границите на речните корита.

Езерата са в района на Nepenthes Mensae, северозападно от кратера Gale – преходната зона между високите и ниските части на Марс. Районът е известен от мисията на роувъра Curiosity на NASA, от 2012 г..

Четете още
Защо Плутон е обвита в синя мъгла?

Подробното морфологично картографиране, пространственото разпределение и морфометричният анализ на езерата показват, че те са били бивша делта и крайбрежни разливи от типа Gilbert*.

Интерпретацията се базира на сходството между новите депресии на Марс и познатите на Земята. За да датират езерата, учените са използвали метода, познат като „броене на кратерите от последствията“. Анализът показва, че депресиите са отпреди около 3,7 милиона години.


* Вид речна делта, която се състои от клиновидни, плитки и плоско разположени седименти на утайката. Делтите от типа Гилбърт са типични за водни басейни с еднаква плътност на водата. За първи път този тип делти е описан от американския геолог Гроув Карл Гилбърт (Grove Karl Gilbert – 1843–1918).

 

Предложено


















Актуално



















Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading