Кой е най-големият проблем на електрическите автомобили?

проблем на електрическите автомобили

Проучване разкрива недостатъците на тези превозни средства

 730 

Без съмнение разработките на електрически автомобили трябва да останат преоритет в неизбежния процес на декарбонизация на автомобилната индустрия. Досегашните решения за хибридизация, са преходен етап към автомобил с нулеви емисии.

В Испания броят на сто процентовите електрически превозни средства нараства с всяка изминала година. През 2019 г. процентът на електромобилите, от общото количество новорегистрирани автомобили, е бил 0,9%. През 2020 г. присъствието им на пазара би трябвало да се увеличи значително, тъй като продажбите на електроколи е от съществено значение за производителите, относно покриването на критериите за вредни емисии, определени от ЕС.

На Иберийския полуостров беше проведено проучване сред водачите на електрически автомобили, подкрепено от застрахователната компания Reale Seguros. Бяха интервюирани 1432 потребителя на автомобили с нулеви емисии.

Почти половината от анкетираните (47%) са доволни от процедурата при закупуване на електромобил. Малко са и недоволните от техническите характеристики и надежност – 90% заявяват, че никога не е трябвало да отменят пътуване, поради техническа повреда.

Данните от проучването показват, че потребителите на електромобили са наясно с изискванията към използването на този вид превозни средства, като 88% отговарят, че никога не са пропускали да проверят състоянието на батерията, преди пътуване.

Кои са обаче основните проблеми, с които се сблъскват притежателите на електрически автомобили в Испания? Оказва се, че проблемите не са свързани със самия автомобил, а със зарядната надеждност и инфраструктура.

43% от запитаните зареждат батериите на автомобилите си един път дневно, вкъщи. Почти същия процент се разпределя между онези, които го правят веднъж или два пъти и между три и пет пъти на ден. Тази статистика показва, че автономността на батериите за градски пробег, за повечето модели, е достатъчна. 35% казват, че никога не са използвали автономните зарядните станции на работното си място, инсталирани за нуждите на работниците, а 26%, – че фирмата им не разполага със зарядна станция.

Четете още
Как да разберете дали приложенията, инсталирани на вашия iPhone, ви шпионират?
Гнездо за зареждане на електрически автомобил Opel.

Подобна е ситуацията и с обществените зарядни станции или разположените в търговски центрове, паркинги или дистрибуторски офиси. Хората, които ги ползват са над 30%, но 41% от тях съобщават, че при зареждане са имали поне един технически проблем, като най-срещаните са: неконтролирана промяна на напрежението, прегряването на гнездото за зареждане или кабела и дори пълната липса на електрозахранване.

Ситуацията е още по-тревожна при станциите по пътищата, извън населените места: при 66% от потребителите, зарядната станция е била в неизправност; 52% не са успели да заредят батерията си, защото станцията е била заета от друг електромобил, който не може да зареди; при 29% е имало нарушена комуникация между автомобил и зарядна станция; при 28% не е имало никакво електричество.

От статистиките по-горе става ясно, че за потребителите на електрически автомобили, автономността на батерията е от първостепенно значение, поне докато не се решат проблемите с надежността и инфраструктурата на зарядните станции.

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading