Имаме вече ваксина, която след тестове върху хора, предизвиква бърз имунен отговор

Имаме вече ваксина

При тестовете се установи, че една доза от векторизираната от аденовирус тип 5 (Ad5) нова ваксина, Ad5-nCoV, генерира антитела и имунен отговот на Т-клетките срещу SARS-CoV-2 , до 14 дни след инжектиране

 502 

Според нова публикация в сп. The Lancet, вече имаме ваксина срещу Covid-19, преминала 1-ва фаза на клинични тестове, която е безопасна и способна да предизвика имунен отговор срещу SARS-CoV-2. Тестовете са проведени върху 108 здрави доброволеца.

Окончателните резултати ще бъдат ясни след шест месеца, защото са необходими допълнителни тестове, за да се провери дали имунният отговор, който предизвиква ваксината, не провокира странични реакции.

„При тестовете се установи, че една доза от векторизираната от аденовирус тип 5 (Ad5) нова ваксина, Ad5-nCoV, генерира антитела и имунен отговот на Т-клетките срещу SARS-CoV-2 , до 14 дни след инжектиране“ казва, Уей Чен (Wei Chen) от Beijing Institute of Biotechnology в Пекин (Китай) – „Тези резултати обаче, трябва да се приемат с повишено внимание. Предизвикателствата при разработването на ваксина срещу Covid-19 са безпрецедентни и способността на дадена ваксина да задейства имунни реакции, не означава непременно, че ваксината ще функционира безпроблемно. Резултатите ни са значителна крачка напред в процеса на създаване на ваксина срещу Covid-19, но все още сме далеч от момента, в който да обявим, че разполагаме с ваксина.“

Новата векторизирана Ad5-nCoV ваксина срещу Covid-19 е първата, тествана върху хора. Тя е създадена от отслабен обикновен вирус (аденовирус, който лесно инфектира човешките клетки, но не е в състояние да причини заболяване), който доставя кодирания генетичния материал на протеина на SARS-CoV-2 до клетките. Клетките приемат протеина в обвивката си и когато стигнат до лимфните възли, имунната система произвежда антитела, които, разпознаващи протеина, се противопоставят на коронавируса.

Изследователите са провеждали кръвни тестове на ваксинираните доброволци през еднакви интервали от време, за да установят дали ваксината стимулира и двета варианта за отговор на имунната система: „хуморалният отговор на организма“ (при който имунната система произвеждат антитела, борещи се с инфекцията и генериращи ниво на имунна защита); и клетъчно-медиирен вариант (при който, за да се противопостави на вируса, имунната система използва група от Т-клетки). Идеалната ваксина би стимулирала генерирането както на антитела, така и Т-клетъчна защита срещу SARS-CoV-2.

Новата ваксина реагира положително на различни, транспортирани в организма, дози – не са установени сериозни нежелани реакции в рамките на 28 дни след ваксинацията. Повечето странични реакции са слаби или умерени: при ниска доза – 83% (30 от 36) са без странични реакции; при повишена доза – 75% (27 от 36) без странични реакции. Отчетено е най-ниско ниво на страничните реакции през първите 7 дни след ваксинацията.

В рамките на две седмици, както ниските, така завишените дози задействат имунен отговор, генериращ антитела. При половината от доброволците ваксината е стимулирала произвеждането на антитела, които се свързват, но без да атакуват коронавируса (при ниска доза – 16 от 36, 44%; при средна доза – 18 от 36, 50%; при висока доза – 22 от 36, 61%). При другата половина антителата атакуват SARS-CoV-2 (при ниска доза – 10 от 36, 28%; при средна доза – 11 от 36, 31%; при висока доза – 15 от 36, 42%).

Четете още
Испански учени идентифицират лекарство, блокиращо коронавируса

След 28 дни повечето от доброволците са удвоили свързаните антитела (при ниска доза – 35 от 36, 97%; при средна доза – 34 от 36, 94%; при висока доза – 36 от 36, 100%). Което озназава, че половината от доброволците с сниска и средна доза (18 от 36) и три четвърти от доброволците с висока доза (27 от 36), генерират антитела, атакуващи SARS-CoV -2.

До 14 дни след ваксинацията, Ad5-nCoV стимулира и бърз Т-клетъчен отговор при повечето доброволци – по-голям при средни и високи дози (при ниска доза – 30 от 36, 83,3%; при средна доза – 35 от 36, 97,2%; при висока доза – 35 от 36, 97,2%).

До 28 дни след ваксинацията повечето реципиенти генерират или Т-клетъчен отговор, или антитела срещу SARS-CoV-2 (при ниска доза – 28 от 36, 78%; при средна доза: 33 от 36, 92%; при висока доза – 36 от 36, 100%).

Учените обаче се притесняват, че както генерираните антитела, така и Т-клетъчният отговор, могат да бъдат компрометирани от високите нива на предишен имунитет срещу обикновения аденовирус – между 44 и 56% от доброволците в проучването са имали висок предишен имунитет към аденовируса и при тях се установява наличието на по-ниско генериране на антитела и Т-клетъчен отговор.

„Нашето проучване установи, че съществуващият имунитет към Ad5 може да забави бързите имунни отговори срещу SARS-CoV-2, а също и да намали максималните им нива. Има вероятност високият имунитет към Ad5 да окаже отрицателен ефект и на постоянството на имунните реакции“, казва Фън-Чай Чжу (Feng-Cai Zhu), един от авторите на изследването.

Според екипа на проучването, основните недостатъци на проведените тестове са сравнително малката извадка, кратката продължителност и липсата на рандомизирана контролна група. Ще са необходими още изследвания, преди тази тестова ваксина да бъде обявена за функционираща.

В Ухан вече стартира 2-ра фаза на рандомизирани и плацебоконтролирани тестове на ваксината Ad5-nCoV, за да се определи дали резултатите са надеждни и дали ще се появят нежелани реакции до 6 месеца. Ваксинирани са 500 доброволци, 250 от които със средна доза, 125 с ниска доза, и 125 плацебоконтролирани.

 

Предложено


АктуалноВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчано
Facebook
Loading